2 Dec 2015

Tutorial Cara Download Drama Korea

Tutorial ni direquest oleh Diana. So harap-haraplah tutorial ni dapat membantu awak download drama korea ye? hehe\


Anyway,nak download ni senang je caranya tapi line internet tu mesti kuat lah ye. Satu episode drama korea adalah dalam 200 MB+. Kadang kadang 180/190 MB. Kalau yang HD tu memang besar lah tapi aku tak nak yang HD sebab besar & lambat nak download.


Kalau drama aku download kat website https://dramacools.io (website ni selalu tukar url so pandai2 korang lah nak cari ok) & http://dramafire.com/.


Yang dramacool better lagi lah. If variety shows like runningman pulak aku selalu download kat http://kshowonline.com. Yang ni rasanya ramai yang dah tahu kan?


1. So first, korang pergi ke website https://dramacools.io .  Then search drama/movie yang korang nak




2. Kalau dah dapat klik kan drama tu and scroll down until you see this. yang warna biru bertulis "sub" tu maksudnya dah ada subtitle. kalau nampak warna kuning "raw" pulak maksudnya belum ada subs lagi. kena tunggu lah dulu sebab selalunya diorang akan update kemudian.



3. Next klik ep 1 and klik the arrow.(tengok gambar)  *update*

instead of cari arrow korang boleh terus tekan butang download kat bawah . like this



lepas tu akan keluarlah page yang macam ni




4. The next thing you should do is just download it.



Tekan right click,save link as,cari folder korang and klik save! Aku download yang 360p ya. Kalau korang nak tengok HD boleh je tekan right click download 720p tu.

sometimes website diorang ada sedikit masalah so korang kena tunggu lah sampai diorang fix the problem.


Cara yang kedua pulak kat http://dramafire.com. Cara dia sama je korang search drama yang korang nak then tekan ep 1 then korang cari server that look like this (gambar). Sebab dalam satu ep tu ada tiga/dua server yang berlainan kan?


Klik "start video" . tunggu ads then klik arrow download (gambar)




Then just tekan download file.



Done! Korang cuma perlu tunggu sampai dah habis download je.
oh ya sometimes dalam website dramafire ni tak ada server yang macam kat atas tu so thats why aku lebih prefer download kat website yang first tu tadi.


Easy right? Selalu macam ni lah cara aku download. Lama memang lama tapi demi nak tengok drama tu sanggup je tunggu hahahaha



Kalau tak faham tanya je kat cbox or komen okay?


*update 24/11/2016*

8 comments:

  1. omg thank you! whoa tak sangka secepat ni yeayyy lepas ni boleh la nak download banyak banyak, save dlm pendrive, tgk masa cuti sekolah ni hehehe. dapat lah hilang bosan duk rumah lol. gamsahabnida! :) thank u so much! <3

    ReplyDelete
  2. sekarang dah tak boleh open website tu ke??sy xbleh buka...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry,lupa pulak yg diorang dah tukar nama website tu. you can open it now :)
      http://dramacool.to/

      Delete
  3. Mcm mne nk rename balik file tu?Sy download crita romantic doctor,teacher kim.sy guna idm video download manager

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau guna idm perlu tunggu video tu habis download dulu lepastu baru masuk ke dlm file video pastu rename,selalunya sy guna cara mcm ni lah.

      Delete
  4. drama cool dah tak boleh download cerita ke? saya ada masalah untuk download cerita dari server drama cool. sebelum nie saya download ok je.. tapi sekarang dah tak boleh dia jadi error 403 dari google.. kenapa ye? ke computer saya bermasalah . boleh bantu saya tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. semalam sy download dari dramacool masih okay lagi. sometimes dramacool mmg mcm tu. lpas beberpa hari baru dapat download. coba try download lagi lpas ni. lama2 nanti dah boleh download lah :)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...