4 Sep 2015

DIY Bookmarks (Laminate)


Assalamualaikum


Entry ni dah lama simpan dalam draf so i though why not post kan aje? So.




Things that you need .

laminate paper ( yg transparent tu)
A4 paper ( for printing
knife/scissor
a book (tak kisah buku apa,janji buku tebal je)
iron
colour paper 
kain tebal


1. First, download/choose picture yang korang nak jadikan sbg bookmark. Then print.
kalau korang dah ada gambar yg nak dilaminatekan,skip part ni.




2. Lepas print, gunting then lekatkan kat colour paper tadi. So that kertas tu tak jadi nipis.



3. Masuk kan gambar dalam laminate paper. Luruskan eh. Jangan ada yg senget pulak nanti.




4. Lepas tu, letakkan kat atas buku yang tebal then tutup guna kain.
I dont know how to explain this step.



Like this



5. Then, iron kan macam biasa. But, ironkan dalam satu arah je erh. 
Jangan terlampau panas sangat. Hancur kertas tu nanti haha





6. Lepas dah pastikan kertas tu di 'laminate' dengan sempurna, korang guntingkan and done!



takyah dah guna mesin laminate tu. Buat sendiri je kan senang?

sorry aku memang tak reti sangat nak explain benda macam ni. guna mulut lagi senang hahaha












Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...