29 Dec 2016

My Top 5 Korean Drama (2016)

Assalamualaikum


few more days untuk masuk tahun 2017. i have to admit that all korean drama yang ditayangkan tahun ni semuanya memang kebabomm πŸ‘ŒπŸ‘πŸ‘Š hahaha


this is just my opinion okay,lain orang lain citarasa. 



5. Romantic Doctor,Teacher Kim


Image result for romantic doctor teacher kim poster

for me,this is not just an ordinary medical drama and this drama is way better than Doctors (yang ada park shin hye) . i skip a few of her drama sebab bila masuk pertengahan episod je dah boring. Romantic doctor,teacher kim ni memang best. Tak banyak sangat scene romance,maybe mula-mula tu ada lah tapi bila masuk episod 3/4 je dah rasa macam wow best jugak eh hahaha sebab banyak scene yang touching,sampai terkeluar air mata hahaha. sekarang tengah tunggu beberapa episod lagi untuk habis.


Image result for romantic doctor teacher kim poster

muka dia memang sebiji macam muka exo sehun hahahaha πŸ˜πŸ˜πŸ’“


4/5



4. Oh My Geum Bi


Image result for oh my geum bi poster


kalau nak tengok drama ni kena sediakan tissue dulu. budak tu memang pandai berlakon,asal tengok muka dia je rasa nak nangis hahaha . respect lah jugak dengan watak dia dalam drama ni,sebab umur dia baru 8 tahun tapi sikap dia dah nampak macam orang matang. tsk tsk aku umur 19 tahun baru matang hahahaha pff


A drama about a father who takes care of an eight year old girl who has child Alzheimer’s. A catastrophic illness can break people apart or bring them closer together. Yoo Geum Bi is a spirited 8-year-old girl who suffers from Niemann-Pick Disease Type C (NPC), a rare genetic condition that makes her body unable to properly metabolize cholesterol and other lipids. The condition is often referred to as “childhood Alzheimer’s” because of the rapid mental and physical deterioration that accompanies it. Geum Bi’s father, Mo Hwi Chul (Oh Ji Ho), is a single father who works as a clumsy swindler while trying to take care of Geum Bi. Geum Bi’s stern mother, Yoo Joo Young (Oh Yoon Ah), is estranged from Hwi Chul and disapproves of everything he does. Go Kang Hee (Park Jin Hee) is an arborist who likes to spend her time alone or on the search for stolen cultural artifacts. When Kang Hee meets Hwi Chul, she finds herself drawn into his life with Geum Bi. Can Geum Bi teach Kang Hee to mend her fractured heart?

4/5






Image result for the k2

I've already made a review about this drama so i'm not going to review it again hahaha
but for me,i'm quite disappointed with the ending,not that much but just a little bit. actually aku ingatkan ending dia choi yoo jin tu akan hidup tapi rupanya tak,tapi at least lah dia mati bersama dengan husband dia so i'm okay with that hahaha 

and i'm not going to talk about ji chang wook again,sampai esok pun tak habis aku rasa haha 😍 


4.3/5



2. Weightlifting Fairy Kim Bok Joo


Image result for weightlifting fairy kim bok joo poster

i really really recommend you to watch this,now! haha this drama is soooooo funny. i laugh really hard everytime suara "what" tu keluar hahaha if you have watched this then you know what i'm saying haha lol. oh ya this is a romantic comedy drama.


and yes both of them are so cuteeeee! tiba2 teringin pulak nak boyfriend macam Joon Hyung 😧 *forever alone* he is so cute and handsome. 

and one thing yang aku perasan dalam drama ni,asrama diorang sangat-sangat lah memukau, especially bilik diorang. ada eh asrama yang macam ni? haha


This drama is inspired by the life of South Korean Olympic weightlifter gold-medalist Jang Mi Ran and it’s about college athletes who fighting for their dreams and finding love. Kim Bok Joo (Lee Sung Kyung) is a student in Hanwool College of Physical Education. She has shown strength like no other since she was a child as influenced by her former weightlifter father. She looks thoughtless at a first glance, but inside she’s as fragile as glass and has deep recognition. Jung Joon Hyung (Nam Joo Hyuk) is Kim Bok Joo’s best friend. He is a born swimmer but ever since he was disqualified from his first international event, he suffers from ‘start trauma’. Along with Kim Bok Joo, he overcomes his troubles and finds his dream and love. Song Shi Ho (Kyung Soo Jin) is a rhythm gymnast who also attends Hanwool College of Physical Education. She started gymnastics since she was 5 and won the Asian Games at the age of 18. She’s always been the best since then but mental pressure caused her to break up with Jung Joon Hyung and regret it.

4.6/5





Image result for moon lovers


lastly,my favorite drama of the year! I'm sorry but i cannot move on dengan drama ni although ending dia macam #$!&*%# . from the first episode lagi aku dah jatuh cinta dengan drama ni. i just love everything about this drama (except the ending of course). IU ada bagi hint kot kat instagram dia pasal ending drama ni,aku ingatkan ada episode tambahan rupanya tak ada pfff 
but for me lah,kalau rating drama ni bagus aku rasa memang ending dia pun akan bagus jugak,tapi yelah diorang bukannya kisah pun dengan international rating,diorang just tengok korean rating je ah and china of course.


you can read my review about this drama by clicking the link above (title) . 


4.7/5




i know masih banyak lagi drama yang best. kalau korang rasa tak tahu nak tengok drama apa,ni aku listkan untuk korang


  • Shopping king louie (this drama has a lot of funny scene)
  • Goblin (baru lagi)
  • My wife is having an affair this week (Song Ji Hyo sebagai lead actress,she is so good)
  • Let's fight ghost (taecyeon oppa >.<)
  • W - two world 
  • Love in the moonlight
  • Jealousy Incarnate
  • Squad 38
  • Age of youth
  • Hwarang (drama baru)
  • Legend of the blue sea (Lee Min Ho)



favorite drama korang pulak?

16 Dec 2016

Mari Sama-Sama Bantu Aleppo!

Assalamualaikum


Rasanya semua orang dah tahu kan apa yang berlaku kat Aleppo sekarang ni. Ya Allah,tak sanggup rasanya nak tengok gambar2 kat instagram tu. sedih sangat-sangat. terkeluar air mata bila terkenangkan diorang kat sana😒😒 kenapa diorang ni kejam sangat sampai nak bunuh2 macam ni? 
ya allah 



tadi terjumpa post jom bantu dan selamatkan aleppo dari blog kak maisarah. so aku pun rasa macam nak sharekan dalam blog.


Mesej dari Aman Palestin:

RM10 daripada kita pada waktu ini, amat besar nilainya buat mereka di sana. 

Dengan penuh rendah diri, Aman Palestin Berhad merayu tuan/ puan membuat sumbangan minimum RM10 ke mana-mana akaun Aman Palestin di bawah


Sertai kami dalam kempen Aid For Syria melalui pakej berikut:

Pakej Bantuan Musim Sejuk: RM150
Pakej Ten 4 Syria: RM10

Dana ini akan digunakan bagi membantu Syria yang sedang bergolak saat ini.

1. Masukkan wang ke salah satu akaun berikut:

Aman Palestin Berhad

Bank Islam: 12029010047880

Maybank: 562263010787

CIMB: 8600460353

Muamalat: 12070005133717

RHB Bank: 21245760004907

Bank Rakyat: 220806195922

Jika perlu resit: 

2. Sms/whatsapp/emel slip transaksi ke:

013 3513040 (Ustaz Farhan)
e-mail: farhan@amanpalestin.net

3. Sertakan

Nama :
Alamat :
No. kad pengenalan :
No. telefon :
Emel :
Pakej :

Maklumat di atas amat diperlukan agar pihak kami mengetahui tujuan sumbangan dan untuk pengeluaran resit rasmi Aman Palestin yang layak mendapat pelepasan cukai.




Tak kisah kalau korang nak sumbang RM10 je pun,tapi bagi yang mampu boleh lah sumbang banyak sikit untuk diorang. Jangan lupa untuk doakan mereka jugak 😒



Aleppo, Syria


1 Dec 2016

The Unstoppable K-Dramas Popularity is Proven!

Assalamualaikum



Picture from here


Decades ago, we were very familiar with the bulk amounts of movies from China. Of course, Hollywood is still the king and it rocks! But, we cannot avoid our excitement in watching various China movies, especially the ones with such high budgets. 

We have recalled the success of “Crouching Tiger Hidden Dragon” in which we must have watched for its sequel "Crouching Tiger Hidden Dragon II: The Green Destiny," released in February 2016. The first sequel was a huge success and grabbed more than forty awards, while grossing more than USD 200 million worldwide. The uncountable Chinese movies since the early 70s have been the best entertainment sources for movie-goers. 

But, lately, we have seen the significant growth of Korean drama during the past decade. Yes, dramas from South Korea. Not movies. Well, there were good South Korean movies, which have been awarded for their excellent cinematography and story plots. Korean movies also got special awards at Cannes Film Festivals several times. 


Not A Quick-Scheme Popularity 


It wasn’t until the beginning of the millennium when some Korean dramas got lots of appreciation from non-Korean spoken countries. South Korean has made thousands of dramas for decades, but the popularity of K drama began when “Jewel In The Palace” was becoming the major attention among countries in Europe, Canada, United States, and mostly Asia. 



picture from here


People worldwide were astonished with the twisting plot of this true-story based drama. It was in 2003, the year when other Korean dramas started getting a huge attention and massive appreciation until now.

On the other hand, K-dramas related to K-pops that turns out to be the fashion trend setter among teens and young people worldwide. We can easily notice the K-pop stars play as the main roles in K-dramas, because they can easily reach more viewers and gain higher ratings, as well as more income from advertising. 

This is definitely a huge success, not only for Korean dramas producers, but also South Korean business owners who can promote their products like shoes, outfits, cellular phones, and other kinds of luxury stuff like furniture. 


Addicted

It is easier to see people, who are strongly addicted to K-dramas and it applies worldwide. South Korean television channels are easy to access and they contribute to high ratings for some Korean dramas with interesting story plots, and charming actors or actresses. 





Of course, there are also people who underestimate K-dramas, as they consider that they only contain monotonous love-story themes. Well, their opinions are somewhat true, because love themes are still the most favorite ones, especially among teens. 

But, K-dramas producers understand that television viewers need more than just clichΓ© stories about a twisted love relationship between a truly rich man and a very poor woman with the very noble heart. This classic theme still has its own fans, though these days, viewers abroad are more interested in certain themes like thriller, action, and horror. 

It is somewhat interesting to see some stories that many Americans share about how they got attracted to Korean movies and dramas, at the first time. You might have been in a circumstance when you don’t like to watch a television program, but you are curious about it. 

The same thing applies to those, who didn’t like Korean dramas, nor movies. They tried to watch the one, which has become a hot topic on social media websites and reached high ratings. Then, after watching for about ten or twenty minutes, they continued watching the whole episode, and waited for the next episode! hahaha this is totally me when i first discover about k dramas πŸ˜‚πŸ˜‚

We can imagine how Korean dramas turn to be very phenomenal. As most of them are non Koreans, they admitted that they love watching Korean dramas as they can easily learn the Korean language, know better about Korean culture and customs, while taking a glimpse at the mouthwatering Korean foods which are rich in variety.

But, don’t forget that the K-pop also contributes to the popularity of K-dramas. Remember “Gangnam Style”, by Psy? As this song hit so many radio stations and television channels worldwide, as well as YouTube and other social media networks, there was an increasing interest of Korean pop music, ever since. As it was mentioned above, K-pop music relates a lot with K-dramas and movies, because most boy band or girl band members are also popular as the main role. 

So, don’t be shy to admit that you are one of Korean dramas fans! There are millions of people, out there throughout the universe, who share similar interests with you!



23 Nov 2016

Fame Matte Lip Cream | Review

Assalamualaikum


Hello everyoneeeeee haha uishh tak sabar pulak rasanya nak tengok Mama Award nihh *kpopers* tapi yelah tahun ni big bang tak ada so layan exo jelah hahahaha  okay tak ada kaitan. 


ini bukan review berbayar eh. aku guna duit sendiri beli sebab dari bulan lepas lagi teringin sangat nak beli tapi bila fikir banyak kali last-last kata nanti je lah,kalau beli barang macam ni aku memang kena fikir banyak kali tapi kalau bab makanan or baju-baju zupppp laju je duit habis -.-


aku jarang okay nak spend my money beli barang makeup. say no to makeup stuff sebab aku tak reti plus belum rasa macam nak main dengan makeup lagi hahahaha kalau skincare hah tu boleh lah. selalunya aku beli lip balm & face powder je.

oh ya matte ni maksudnya lipstick jenis kering yang dapat tahan lama kan? idk. 



aku beli yang dua jenis ni. satu batang RM29. Aku beli guna cod so tengahari tu order petang dah sampai. tapi yang aku tak berapa suka sangat charge cod dia mahal jugak lah. hm its okay janji dah beli haha




aku selalu stalk ig fame ni. actually mula-mula tu aku plan nak beli skincare diorang je tapi oleh kerana aku tengah guna produk lain sekarang so tak payah je lah. nak beli yang kylie jenner punya tapi harga yang ori mahalnya omg takyah membazir haha 



dari mula lagi aku memang aim nak beli yang jenis nude ni. sebab selalu tengok orang lain pakai nampak cantik plus sexy je hahahaha i really like this one! sorry eh jangan harap lah aku nak tempek muka aku dalam blog ni hahaha



aku beli gossip sebab aku tak suka jenis yang terang sangat like merah gila or pink gila. yang gossip ni cantik & light je bagi aku. aku bagi my mom try guna yang ni hahaha sebab dia memang suka guna lipstick yang terang menyala,kalau aku pulak no no sebab malu hahaha

tadi ada lah try guna kejap and bagi aku memang cantik gilaaaaaaaa. puas hati aku keluarkan duit beli matte lip cream ni! color memang cantik and tahan lama,tapi yang aku tak berapa nak suka is bibir aku ni jenis yang kering sangat 



kalau dah habis nanti aku nak try beli yang candy pulak . yang desire tu jangan harap lah hahaha merah gila kot tak berani pulak aku nak try,hmm tak konfiden sebenarnya T_T



10 Nov 2016

Craving Satisfied!

Assalamualaikum


woot woot

siapa suka oreo angkat tangan! haha boleh dikatakan aku memang gila oreo. kat malaysia ni ada jugak kan oreo daripada jack n jill. cream-o nama dia kalau aku tak silap. tapi jujur aku lebih prefer oreo yang original tu. cream-o tu pulak aku tak suka cream putih dia,rasa macam susu tepung baby (aku tak suka minum susu haha). kalau yang selalu makan oreo comfirm tahu kan perbezaan rasa antara oreo ori & cream-o? 


ok stop.


aku ni selalu craving benda yang manis je. kalau makanan lain aku memang akan cepat lupa tapi kalau benda manis ni sampai bila-bila pun aku rasa macam nak makan sekarang jugak! no excuse.


beberapa hari yang lepas ntah macam mana aku tiba-tiba rasa macam nak makan brownies. boleh je try buat sendiri tapi ya allah rasa malas gila nak pergi supermarket cari bahan hahahaha so lebih baik aku beli. aku try gak cari yang ada buat cod area kuching sarawak,nasib baik jumpa sebab sekarang ni aku lebih prefer beli barang secara cod. 


oh ya ni bukan review berbayar ke apa eh. lama sangat blog ni tak diupdate sebab tu muncul post ni haha


gambar ni credit kepada owner yang jual tu hahaha dah habis makan baru teringat nak ambil gambar T.T

aku lupa sebenarnya bagitau nak brownies kedut . aku beli size kecik je takut tak habis makan pulak sebab manis kan



mini cheese tart. alang-alang tempah brownies so beli lah sekali cheese tart ni. flavor blueberry & chocolate. yes memang sedap. harga rm7. tak mahal sangat kan?


3 hari lepas tu aku craving nak makan chocolate chip cookies pulak,dah macam orang tengah pregnant pulak rasanya -.- actually nak makan famous amos cookies,but again aku malas nak keluar hahaha pergi shopping mall just nak beli famous amos baik takyah. sebelum ni aku pernah spend almost rm100+ dekat famous amos sebab sedap gila wei. telan air liur je lah.


aku mintak tolong kat kawan aku carikan orang yang ada buat cod cookies hahaha alhamdulilah ada sebab aku dok scroll dekat ig semua tak ada,hampir putus asa jugak aku masa tu >.<




okay ni sedap gila. rangup + rasa memang sebiji macam cookies dari famous amos. yang ni aku beli banyak sampai 3 botol(?) sebab boleh tahan murah jugak. thumbs up!




hari sabtu tu adalah jugak rasa nak makan big apple donut but honestly aku tak berapa suka dengan donut tapi dah ada depan mata so makan je lah hahaha


kau rasa kan dengan semua makanan ni aku dapat kurus tak? 
(takyah jawab sebab aku dah tau jawapannya lol)




3 Nov 2016

Nightmare Teacher | Korean Web Drama

Assalamualaikum


Haritu ternampak post soompi list kan korean drama sempena halloween and this is one of it. Actually ni bukan drama but web drama. Web drama ni dalam satu hari je boleh tengok habis sebab satu video tak sampai satu jam pun,dalam 13 minit je. 


Image result for nightmare teacher

at first aku fikir drama ni memang seram nak mampus sebab tengok gambar tu je dah rasa semacam plus pasal sekolah lagi tu lagilah seram hahaha kat sekolah kan ada banyak benda yang seram


"Nightmare Teacher" is about the mysterious things that happen in a typical school. The students fall into a sweet but mysterious seduction in which their dreams happen as soon as they dream it.


pelakon utama dalam drama ni ialah 3 orang yang paling depan dalam gambar kat atas tu. yang belakang tu pulak mangsa-mangsa cikgu tu. btob minhyuk oppa sangat-sangat handsome dalam drama ni hahaha

okay aku tak kan bagi spoiler banyak sangat,sikit-sikit je lah okay?
drama ni ada 12 episodes je.

drama ni bermula apabila guru kelas diorang terpaksa bercuti sebab mengalami kecederaan so diganti dengan cikgu baru sementara (gambar atas). aku teka cikgu diorang ni bukan manusia,i don't know. well setiap pelajar of course lah ada masalah masing-masing kan? tipulah kalau kau kata kau tak pernah ada masalah kat sekolah hahaha eh


so cikgu ni macam tahu lah pelajar tu mengalami masalah apa. 
ada sorang pelajar ni yang bernama Chae Soo,dia selalu rank 2nd place dalam kelas. Ada satu kali tu dia try lah nak cheat kan,as expected cikgu dia memang dah tahu pun so dia panggil lah Chae Soo ke bilik kaunseling. For your information,semua benda pelik yang akan berlaku dekat sekolah tu akan bermula if cikgu tu bawa student masuk ke dalam bilik kaunseling. Cikgu tu bagi minuman tin kat Chae Soo and after that dia tiba-tiba dapat ingat semua benda yang dia baca (if only benda macam ni wujud hahaha). tapi ada syarat lah,satu hari just dapat minum satu tin je. well budak tu tak dengar kata so sedikit demi sedikit semua memory dia hilang including nama2 classmate & bestfriend dia.


cikgu diorang ni macam sengaja nak ambil kesempatan ke atas masalah yang student dia alami. dia macam dapat merealisasikan lah impian2 student dia and setiap student yang setuju akan disuruh sign contract dengan darah.


setiap student yang sign contract tu akan hilang satu demi satu. seolah-olah diorang tak wujud selama ni. and dua orang student (gambar atas) tu macam dah sense lah ada benda yang pelik berlaku kat kelas diorang.


ending dia seriously aku tak berapa nak faham hahaha can someone explain it to me? aku rasa cikgu dia ni tak jahat,maybe just nak bagi pengajaran kat student dia. eh yeke? hahahaha tak boleh jadi ni,kena tengok lagi.

overall drama ni best lah jugak untuk buang boring. yelah aku sebenarnya masih tak boleh move on dengan drama scarlet heart,ending dia omg aku masih tak dapat terima hahaha


kalau nak tengok nightmare teacher boleh pergi ke link ni http://dramacool.to/drama-detail/nightmare-teacher

21 Oct 2016

Officially Twenty Years Old!

Assalamualaikum


finally update jugekkk hahaha

ye aku tahu aku dah tua. dah masuk angka 2 dah tu hahaha 


semakin tua ni rasa macam diri tak berguna pulak. yelah aku kan anak sulung so rasa macam tanggungjawab tu besar sangat. Sampai sekarang aku dok terfikir macam mana nak bahagiakan family & tanggung belanja adik-adik. Dulu boleh lah goyang kaki and takyah stress nak fikir pasal masa depan sebab dulu perangai aku memang tak matang. dah masuk umur 20 ni barulah boleh fikir straight sikit hahaha zaman jahiliah dulu takyah cakaplah


aku tahu perjalanan hidup aku masih jauuuuuuuuuuuuuhhhhh (amboi jauh nya lol) lagi. masih banyak benda aku belum belajar & terokai. i feel really weird bila dah masuk umur 20 ni,seriously. Kejap je nanti akan masuk umur 30 pulak hahaha. right now nak fokus dengan masa depan je. nak bahagiakan family inshaallah. 


lately,banyak pulak kawan-kawan aku yang kehilangan bapa (al-fatihah) , sayu je hati bila terfikir pasal family. i haven't done anything good to them yet but i hope one day inshaallah i will try my best to treat them. Nak carik kerja yang bagus so that i can make them proud. takyah sibuk fikir pasal benda lain. Kahwin time umur 30 tahun pun tak apa hahaha yang pasti family nombor satu.



so tadi aku pergi ke the coffee factory sebab craving nak makan kek oreo cheese delight & green tea latte. sebab selalunya kalau aku pergi sini menu tu memang wajib aku order. tapi bila order je diorang kata green tea latte dah habis T_T dah tu aku nak minum apaaaaaaa?? menu yang lain tak berapa nak minat so last-last aku order cappuccino and i really REGRET IT! hahaha i will never order that again! sebelum ni aku try kat tempat lain okay je tapi ni macam pelik sikit. 


pastu kek oreo cheese delight tu pun tak ada so aku pergi lah order oreo crepe ( i really love oreo)


this is so yummyyyyyy. makan duapuluh kali pun dapat ni haha 
aku tengok kek dia makin kecik je tapi harga tetap sama pffff seriously makin kecik okayy


actually aku tak rasa lapar sangat tapi nafsu aku tak kuat so aku order carbonara. omg bila kau nak kurus ni? dah lah cappuccino tu tadi aku order cup size xl omg tashira you have to stop this


this is good! tapi tak habis sebab kenyang sangat -.-


hah tu je lah yang aku nak ceritakan hahaha malas lah nak taip banyak. hmm rasa nak makan brownies lah pulak ni (eh tetiba)


anyway,doakan aku dapat masa depan yang cerah secerahnya okay? hahaha inshaallah

happy birthdayy to me! semoga kau dimurahkan rezeki & dipanjangkan umur,amin. hihi





26 Sep 2016

The K2 | Korean Drama

Assalamualaikum


I feel like i really need to review this drama although sekarang ni baru je keluar episode 2 T_T
Drama yang aku memang tengah terdesak nak tengok sambungan sekarang ni is Moon Lovers,Shopping King Louie & The K2. hmm get a life tashira erhhh


I stop watching Cinderella & The 4 Knights dan Love In The Moonlight buat sementara waktu ni sebab aku rasa macam drama tu makin hari makin bosan. Mula-mula tu memang best arh tapi sekarang ntah lah


The K2 ni is action drama plus of course melibatkan politik. I really anticipate this drama because of Ji Chang Wook . Woot woot finally dia ada drama baru! Siapa yang pernah tengok Healer memang kenal lah dengan dia.


Image result for the k2


" This drama is about a patriotic bodyguard who was abandoned by his country and colleagues, a hidden daughter of leading Presidential candidate who regards love as a tool for revenge, and the First Lady contender who hides her ambition and charisma behind a kind and friendly personality. Kim Je Ha (Ji Chang Wook) is a former soldier for hire. He is also called K2. He is hired as a bodyguard by Choi Yoo Jin (Song Yoon Ah). Choi Yoo Jin is the wife of a presidential candidate, Jang Se Joon (Jo Sung Ha) and the daughter from a chaebol family. Meanwhile, Go Anna (Im Yoon Ah) is the secret daughter of the presidential hopeful. She is also a recluse. "


First episode, best.

second episode, best.


Macam biasa Ji Chang Wook never disappoint me with his action scenes. If you love action drama,then you should really watch this. maybe pertengahan episod nanti adalah love scenes between dia dengan Yoona. 


and so far so goooooooodd! The preview untuk episode 3 (which akan ditayangkan pada hari jumaat) is really killing me. I really need to watch it now! 

i realize that i didn't even explain about the drama. well aku tak boleh nak explain banyak sebab baru keluar sampai episode 2. So macam ni,Go Anna is the secret daughter kepada Jang Se Joon. Bapak dia ni pulak is calon president. Actually bapak dia ni baik & sayang kat Go Anna so oleh kerana anak dia sekarang ni tengah dikurung oleh isteri dia (choi yoo jin),dia kena ikut lah cakap isteri dia ni so that Go Anna tak dicederakan. I don't know apa yang isteri dia tu nak kan setakat ni sebab yang aku tahu keluarga isteri dia kaya raya so aku rasa maybe dia nak luaskan kuasa dia lagi kot or dia dah jatuh cinta kat suami dia? haha i don't know.

At first aku ingatkan Choi Yoo Jin ni baik rupanya dia yang jadi watak jahat dalam drama ni. Kim Je Ha pulak is bekas askar,also known as K2. Yang aku tahu dia ni asyik larikan diri. First episode dia tolong Go Anna larikan diri daripada konco-konco Choi Yoo Jin.

Daripada preview yang aku tengok,episode 3 ni barulah Choi Yoo Jin ambil Kim Je Ha sebagai bodyguard dia. Yelah kalau aku pun of course aku akan ambil dia sebab dia kuat kan hahaha plus handsome T_T aku rasa lah maybe nanti Kim Je Ha ni akan tolong Go Anna secara diam-diam. Maybe. 

alright.


Shopping King Louie pun boleh tahan lah best. Oh ya,episode pertama drama on the way to the airport dirakamkan di malaysia ok hahaha. Awkward gak nampak airasia je dalam drama tu haha



like always,You can watch it either kat http://dramacool.to/ or http://dramafire.com/

25 Sep 2016

September Playlist

Assalamualaikum


Haritu dengar lagu and then terfikir pulak nak buat post ni. This is just a short post hehe
inshaallah malam ni or minggu depan aku blogwalking. Lama rasanya dah tak tinggalkan jejak kat cbox korang. 


Lagu yang aku listkan ni are mostly sad songs haha but trust me,lagu ni semuanya best :)
kalau korang nak dengar,just click the picture okay?


1. Friends by Chase Atlantic



This is a really good song! 



2. What2do by Dean X Crush X Jeff Bernat



and of course my Dean! hahaha nak promote dia japp :P
yang belum dengar tu,you better click that picture! 



3. Better Days by Victoria Monet ft Ariana Grande




" So how we gonna stop the violence,stop the hurting,stop the hatred,stop the murders ... "



4. A Little Braver by New Empire



Siapa yang ada tengok drama Kim Woo Bin (Uncontrollably Fond) memang tahu lah lagu ni.



5. The Other by Lauv



Aku tahu pasal lagu ni pun sebab haritu terbaca kat satu post ni tapi sorry sangat lupa pulak blog siapa. Thank you :)





31 Aug 2016

Moon Lovers : Scarlet Heart Ryeo | Korean Drama

Assalamualaikum

update: drama ni dah habis so aku plan nak bagi spoiler sikit. banyak jugak view entry ni so here we go. WARNING:SPOILER ALERT.


Siapa yang tengah tengok drama ni put your hands up, put put put put put your hands up hahahaha
Well,another post about korean drama.

Image result for moon lovers



Image result for scarlet heart ryeo

Tengok muka-muka princes tu wei gila ah bertuah betul IU ni hahaha

The plot :


When a total eclipse of the sun took place, a 21st century woman, Ko Ha-jin (IU) is transported back in time to the Goryeo Dynasty of Korea. She wakes up in the body of 16-year-old Hae Soo. There, she falls in love with the 4th Prince Wang So (Lee Joon-gi), who hides his face behind a mask and is given the derogatory label "dog-wolf" by others, making other people tremble with fear. Love, rivalry, politics, and friendships ensue between the princes, in a fight for the throne, friendship, and love.


jujur lah selama ni aku tak pernah lagi tengok historical drama cause aku rasa drama historical ni a little bit boring berbanding dengan drama-drama yang moden. Maybe sebab cara diorang bercakap tu kot hahaha sopan semacam je plus kadang2 susah gak nak faham benda yang diorang cakapkan tu,unless kalau kau tahu pasal sejarah korea lah.


Aku nak tengok drama ni sebab Exo Baekhyun je although he is not my actual bias dalam exo but why not?First time kot dia berlakon. First episode boleh lah tapi aku susah sikit nak faham jalan cerita dia. Yang aku tahu King dalam cerita ni ada banyak anak T_T sampai ada prince yang ke-14. Tapi berlainan mak lah. Ntah lah,aku masih dalam proses nak faham sebenarnya haha


Actually drama ni ada versi chinese & diorang remake kan je kot. Jap kalau tak silap aku  nama dalam versi chinese ialah Scarlet Heart (correct me if im wrong) Korang search kan je lah kat google.

Image result for scarlet heart ryeo
Watak Baekhyun dalam ni is really cute! Sama macam watak sebenar dia in real life hahaha

mula-mula korang memang akan confuse sikit especially bagi aku lah sebab aku tak pernah lagi tengok historical drama. episode yang first2 memang best sebab ada part yang sweet & lawak. ramai jugak yang jatuh cinta kat Hae Soo termasuk Eun. hahaha cute je aku tengok dia ni tapi yelah Hae Soo tak suka kat dia pun,dia je yang perasan sebenarnya. At first pasal love story antara Hae Soo & Wook,time ni aku dah ship diorang sebab sweet gila okay plus Wook tu handsomenya lahaiiii

and then slowly korang akan tiba-tiba rasa macam ship Hae Soo tu dengan Soo(4th prince) pulak hahaha apani?? but if korang pernah tengok yang versi chinese maybe korang dah agak last2 Hae Soo ni kahwin dengan siapa sebab aku memang tak pernah tengok so aku memang terkejut gila hahaha

 episode pertengahan akan ada banyak konflik muncul and bila masuk episode ending pulak hah masa ni korang perlu sediakan tisu banyak-banyak. i don't know why the hell ramai sangat yang mati dalam drama ni. sedih gila okay! satu persatu watak dalam drama ni akan mati and scene yang paling aku rasa sedih is when Eun (10th prince) dengan isteri dia mati dibunuh.


Image result for moon lovers eun die

my eunnnn :')

almost semua princes dalam drama ni mati. lepas bapa diorang mati,most of the princes rebutkan crown tu.

episode 19 & 20 memang heartbreaking sungguh! aku memang dah jangka dah drama ni tak kan berakhir dengan happy ending but i didn't know that it will be sooooo sad!


first of all,yes ending drama ni memang sedih. but tak semua drama berakhir dengan happy ending kan? so i really recommend to watch this drama. it is a good drama and i don't even care if drama ni tak mendapat sambutan kat korea so you have to watch this! aku pun tak faham why rating drama ni bawah 10%.


aku just akan bagitau yang ending dia sedih. tu je lah haha kalau nak tau sedih dia tu macam mana kena lah tengok tapi aku memang puas hati lah jugak dengan ending dia.


You can watch it either kat http://dramacool.to/ or http://dramafire.com/



26 Aug 2016

Majalah Epop

Assalamualaikum


After 1000 years,finally aku updatekan jugak blog ni. Wehh aku serious tak ada idea tau tak nak update apa,semalam dok pandang laptop dari pagi sampai malam pun masih tak ada idea jugak hah macam mana tu? Kering dah otak aku ni


Tadi kemas bilik jap then ternampak longgokan(?) majalah epop kat corner bilik,tak pasal2 aku mengeluh dengan begitu kuat hahahaha duit akuuuuuuuu. fuhh memang membazir ajelah beli majalah epop sebanyak tu



aku start kumpul epop sejak tahun december 2014. Epop ni keluar setiap bulan so memang setiap bulan lah aku dok pergi mencari majalah ni. Satu buah je RM7.90 . Tapi kalau bulan januari mahal sikit adalah dalam RM12.90 macamtu sebab ada kalendar kan hahaha so memang wajib beli bulan januari punya


Tambah punya tambah aku dah spend like RM200+ untuk semua majalah ni. Belum termasuk majalah lain yang aku pernah beli lah. Haha kalau my mom tahu ni memang perghh kena ceramah ajelah sepanjang hari. 


Last aku beli epop ni ialah pada bulan mei yang lepas. Edisi june,july & august aku tak beli sebab dah insaf dah hahaha unless kalau ada big poster exo & big bang MUNGKIN aku akan beli kot xD


Actually ada sebab aku suka beli majalah ni. First,of course lah sebab aku nak ambil big poster dalam tu. Isi-isi dia aku tak sentuh,kalau aku rajin je lah baru baca. Second,aku paling suka part What's fun,dalam tu diorang ada senaraikan cafe-cafe/tempat yang best dekat korea. Hah part tu aku memang akan baca sebab best kot,rasa macam nak terbang pergi sana pulak. hahaha


Aku tak tau nak buat apa dengan majalah ni. Buang ke? Rasa macam sayang lah pulak. Kitar semula? Hmm ke bagi dekat kawan? hahaha kawan aku tak banyak yang kpopers. Biar je lah dulu. 3 years after barulah aku pergi bakar benda ni hahahaha 


Oh ya,nak bagitau aku tak adalah fanatik sangat dengan kpop. Biasa-biasa je. Aku just spend my money dengan buku epop ni aje sebab selama ni aku memang tak pernah arh beli album or barang2 lain sebab bila difikir semula rasa macam tak berbaloi pulak. Lain lah kalau korang memang mampukan. Tapi kalau spend duit pergi konsert diorang tu aku memang sanggup hahaha





chau. see you again in 1000 years lol





p/s : kalau ada sesiapa yg nak beli buku epop pre-loved ni,sila contact aku kat email (tashira445@gmail.com). 

11 Aug 2016

Age Of Youth | Korean Drama

Assalamualaikum


i don't know what to post. i'm serious.


actually nak review drama W but drama tu tengah hot sekarang so maybe most of you dah tau pasal drama tu so aku decide nak review drama age of youth ni jelah. Setiap korean drama yang aku review  memang semua nya worth watching okay? percayalah kata aku ni hahaha



oh ya,drama ni masih on going. sekarang baru je sampai episode 6. Total episode ada 12 je.


First,i really love the main cast. nak remind sikit drama ni ada scene yang 19+ ,but not that bad macam drama omputih lah. 

A cheerful, upbeat, youthful drama featuring five women roommates living in the same house, each with her own personality, dating style, taste in men, and area of expertise. It’ll deal with a variety of issues that modern women deal with, whether it’s dating or sex or interpersonal relationships. Yoon Jin Myung (Han Ye Ri) is busy supporting herself financially and studying. She suffers from lack of sleep. Jung Ye Eun (Han Seung Yeon) is devoted to her boyfriend, she is clear about what she likes or not. Song Ji Won (Park Eun Bin) has a bright personality and likes to drink. Kang Yi Na (Ryu Hwa Young) is popular due to her beautiful appearance. Yoo Eun Jae (Park Hye Soo) is timid, but she has an unique taste for men.

Drama ni a little bit mystery cause each one of them ada secret. Especially bila diorang asyik pandang shoes cabinet dalam rumah tu. I don't know why. Memang berhantu ke closet tu? Sampai sekarang aku tak faham hahaha . Setiap minggu kena tunggu episode baru sebab aku nak tau jugak secrets yang diorang simpankan selama ni.


watak yang aku kurang suka ialah watak Jung Ye Eun. 


Dia ni hah. nak kata dia lembab tak jugak hahaha 

okay macam ni. Ye Eun ni ada boyfriend(laki dalam gambar tu hah),tapi boyfriend dia macam layan tak layan je dia. Ntah sayang ntah tidak. masa anniversary diorang boyfriend dia bagi hadiah sample minyak wangi dari tepi jalan tapi dengan bangganya dia kata dia beli T_T pompuan ni pulak sanggup tak pergi minum kopi tiap-tiap hari sebab nak simpan duit beli jacket berjenama kat boyfriend dia tu cehhh bengong hahahaha sorry terlebih emo


last-last diorang gaduh,lepas tu Ye Eun pergi jumpa dia sebab nak mintak break,tapi kepala hotak dia break. Tak jadi sebab Ye Eun tak sanggup hahahahaha geram nya aku heh


Watak lain aku suka lah. Best drama ni okay. Sesuai untuk remaja muda yang berumur 20+ hahahaha muda konon


setakat ni aku enjoy lah tengok. Harap-harap ending dia best lah. You can watch/download this kat dramafire.com or dramacool.to . ni tutorial cara nak download korean drama - https://ohthrillers.blogspot.my/2015/12/tutorial-cara-download-drama-korea.html

 boleh je layan drama ni sambil tunggu episode baru let's fight ghost & W kan.



2 Aug 2016

#BAKING - Resepi Meringue

Assalamualaikum


hi there beautiful :) 


hmm ada sebab sebenarnya aku selalu buat post pasal baking ni haha salah satu wishlist aku tahun ni adalah buat at least 3 post pasal baking or cooking . This is the third post so lepas ni kalau aku rajin je aku akan buat post ni okay. hahaha


I think yang korang dah pernah rasa & tahu kan macam mana rupa biskut meringue? Rasa meringue ni macam rasa gula kapas macam tulah. A little bit manis so tidak digalakkan untuk makan tiap-tiap hari. Okay guys?


Bahan yang diguna sangat-sangatlah simple TAPI once meringue kau tak jadi memang kena buat semula. First try aku memang failed! Aku tak biasa guna oven so aku main letak sukahati je janji menjadi last-last tengok bawah meringue tu dah hangus & dalam dia lembik semacam. Thats why kalau nak baking perlu ada kesabaran yang tinggi hahaha kalau aku tak ah aku tahu nak cepat siap je



bahan hanya guna tiga benda ni je. Telur 3 biji, setengah cawan gula & esen vanilla. Oh ya aku tak guna krim of tartar okay sebab malas nak pergi cari kat supermarket.



first sekali,asingkan putih telur (jangan  ada satu titik pun kuning telur okay?)



masukkan gula & sedikit esen vanilla. Gaulkan.



guna kaedah double boiler untuk hancurkan gula tu tadi. Gaul sehingga gula betul2 hancur.



next,guna mixer bermula dari  low speed ke high speed. Buat sampailah adunan menjadi soft peak. like this



hah masa ni korang dah boleh letak pewarna or serbuk koko kalau naklah. 



oleh kerana aku tak ada piping bag so aku diy kan ajelah. Jangan lupa letak parchment paper dulu k takut melekat pulak nanti. Dont judge. Tahu lah rupa bentuk tu buruk hahahahahahahahahahaha ciss


lepas tu korang bakarkan selama 1 jam 20 minit (suhu dalam 175°F). nak buat ni memang kena tunggu lama gila . lepas dah habis bakar jangan terus keluarkan dari oven. Bukakan pintu oven tu sikit dan biarkan dalam 20 minit macam tu then barulah boleh letak dalam balang.




adik aku kata tak sedap tapi last-last dia jugak yang makan habis T_T kurang asam 


kalau meringue korang tak jadi jugak hah nah baca ni dulu tips untuk membuat meringue. Rasanya ni kali ketiga aku buat meringue. kalau ada chocolate chips lagilah best. 


kalau aku rajin aku akan buat post pasal baking lagi. kalau tak, tahulah alasan dia apa hahahahaha bye




23 Jul 2016

Dramas

Assalamualaikum


Ehem lama dah tak merepek dalam blog. Update pun dah jarang. Tengoklah kalau ada masa nak update lagi minggu depan. 


Siapa dekat sini lebih suka download drama & tak suka tengok secara online? Me! haha bukan tak suka tapi macam tak best je tengok online ni. Lagi-lagi kalau asyik buffering heh habis lah laptop kena dera oleh aku. Aku memang jenis yang tak berapa nak sabar okay. Jangan main-main eh sebelum ni laptop aku dah bogel dah sebab didera last-last aku pegi buang letak dalam plastik. Sekarang tak tahu kat mana dah laptop tu,dalam bilik stor kot hahaha




Aku start download drama lepas aku habis spm dulu sampailah sekarang. Tak tahu dah berapa banyak drama aku download. Baru tahun ni terfikir nak listkan drama yang dah habis didownload. Kadang-kadang ada jugak terhegeh pergi mintak kat kawan yang gila korea. Dapatlah jugak hahaha best kalau ada kawan yang sama kepala ni hahaha 


Tak lama ke nak download drama tu? Lama lah jugak nak download habis kan,dalam 3 4 hari camtu habis lah. Tak banyak episod pun,paling banyak 20 ep je kan? Satu episod kena tunggu dalam 16 minit macamtu. Sambil download sambil tengok drama lain dulu. Sedar tak sedar dah habis download dah. Itu cara akulah,kalau orang lain aku tak tahu.





Yang ditick maksudnya dah habis tengok dah. X tu maksudnya tak best & tak tengok sampai habis plus dah didelete hahaha tengok awal episode je tapi boring sangat so delete je


Selalunya aku listkan dulu drama yang baru keluar,ni pun aku tahu daripada soompi (kpop news) & sometimes aku try gak search kat google. Drama yang paling banyak orang recommend lah yang akan aku downloadkan. Actually banyak lagi drama yang aku dah download,tahun lepas lah especially. 


Aku save semua drama ni dalam hardisk. kadang aku terpaksa delete okay sebab hardisk full gara-gara runningman T_T (ep 1 sampai the latest mana tak full?) . Rasa macam sayang je nak delete sebab dah bersusah payah download last last delete macam tu je?? Heh 



tahun ni rasa macam banyak je drama yang baru and best like let's fight ghost,W,Doctors,Squad 38,Wanted etc. Aku tak tahu nak buat macam mana kalau dah habis download & tengok. Sebab aku bukan jenis yang suka tengok drama berulang kali okay. Kalau variety shows tu lain lah like RM. 


Korang pun macam aku ke? download lepas tu delete jugak? ke masih dalam laptop sampai sekarang? helpppppppp




nampak sangat aku gila k drama gara-gara post ni. haha tsk tsk

22 Jul 2016

Print Like Original - AppleToner

Assalamualaikum


Well harini ada benda sikit yang aku nak bagitau. Haritu aku terjumpa satu website bernama Appletoner yang caters to most household printing needs. Maksudnya diorang jual most mainstream printer ink, printer and machine brands. Tapi mostly diorang lebih focus jual toner cartridge. But not just any toner,they mainly focus on compatible toners. Compatible toners is a printer ink yang dibuat oleh third party companies mengikuti specs of the brand they’re designing it for. This means lower costs in terms of branding and distribution for them because diorang buat on a much smaller scale.


Okay katakan kau ada samsung printer,and you run out of ink in your toner cartridge. Instead of pergi beli kat kedai, you can just visit them kat Appletoner for Samsung toner cartridge and just cari je mengikuti the type and serial number. Nanti diorang akan bagi offer both the original and also yang compatible. Kat situ dah boleh nampak the price difference (almost half off tu!).


Tapi kalau masih ada yang was was, the site ada offer 1-year warranty untuk semua product printing yang diorang jualkan. Appletoner is a local company yang ada kedai walk in dekat Klang cause diorang ada buat repair services jugak. Tapi most of the time,they mainly buat business diorang online. Siap boleh bagi next-day delivery kalau order sebelum tengahari on weekdays lah.


Satu yang aku suka pasal diorang ni is that diorang ada buat step-by-step page how to place an order with them. Yelah its not a big deal actually tapi sometimes ada je yang tak tahu macam mana nak order especially bagi yang jarang order online kan?





 Ni step by step macam mana nak order



So next time kalau korang nak beli toner cartridge untuk printer korang,tak kisah lah printer jenama apa like Samsung printer ke HP ke,order je dari diorang ni. Harga pun boleh tahan jugak murah daripada yang dijual kat kedai plus senang lagi beli online kan? Zaman sekarang semua beli online haha so lepas ni jangan lupa visit website diorang if ink printer korang dah habis :)

13 Jul 2016

The Coffee Factory,Kuching.

Assalamualaikum

*gambar extra large okay haha*


Well aku teragak-agak jugak lah nak buat post ni sebab aku tengok bloggers yang review pasal ni semua dok post dalam english okay hahahaha kau sorang je guna bahasa rojak tsk tsk


I knew about this cafe like baru tahun ni okay hahaha location dia terpencil sangat thats why tak berapa nak perasan. Aku fikir tempat ni jual perabot untuk buat cafe -.- lol hahaha


Lepas dapat tahu pasal tempat ni terus fikir nak pergi dengan siapa eh? lama jugak dok postpone & finally masa raya ketiga tu dapat jugak pergi hahaha . orang lain raya kan aku pulak pergi layan minum latte T_T Raya tahun ni tak ada feel sangat hmm



gambar signboard tak ada okay sebab panas gila masa ni
Sebelum pergi of course lah cari review kat google dulu kan senang sikit lah kalau macam ni



masa nak ambil gambar ni orang ramai berpusu-pusu nak masuk ah lantak lah blur



masa ni tak banyak orang so yeeeaaaaa . aku suka sangat dengan suasana dalam ni. tempat ni ada dua tingkat. tempat duduk pun banyak jugak lah. kalau weekend ni comfirm ramai orang. kadang2 adalah jugak students yang datang buat study group. bestnya diorang,jealous ai. 



masuk terus order. masa ni aku tengok macam tak banyak pulak pekerja diorang ke ada? actually kitorang plan nak duduk kat belakang tingkat atas tu hah tapi section closed okay urgh











lepas order kitorang duduk kat tingkat atas & apalagi ambil gambarlah kan sementara tunggu order sampai. i haven't try their foods yet masa ni kitorang nak makan kek je 



mine,green tea latte. RM9. Creamy & i really like it! siapa yang peminat green tea you must try this.



Hot Chocolate,RM8.50



Ultimate Choc,RM8.50

Cheese Crackers Cake,RM7.90

I don't know sedap ke tak sebab aku tak rasa pulak 




this is mine,Oreo Cheese Delight,RM8.50

this is really yummy! well oreo kan of course lah campur cheese lagi tu,perfect combination!




lepas ni comfirm akan datang lagi sebab nak try makanan diorang pulak hahaha 


4.5/5


yang nak datang tu korang google lah sendiri location okay? or guna wazeeee ke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...