25 May 2016

Klinik Kanak-kanak? Eh

Assalamualaikum


Fuhhh seminggu tak update. Busy okay. Adik aku yang nak masuk u aku pulak yang busy. Yelah budak tu bukannya boleh diharap sangat. Minggu depan dah pendaftaran so kelam kabut nak buat itu ini. Harini my mom cuti sehari so pergilah hantar adik aku tu buat medical check up. Oh ya adik aku dapat course kejuruteraan elektrik. Anyone yang dapat course ni boleh share-share pengalaman tak? Aku cari kat google pun tak berapa nak ada.



Pukul 8 pagi dah keluar dari rumah. Fuhh walaupun masih pagi tapi banyak gilaaaaa orang. Pusing2 cari parking. Dah lah aku ni bab parking KO sikit. Actually klinik tu ada bahagian untuk kanak-kanak & orang dewasa. Aku ikut je my mom masuk dalam pastu duduk,tengok-tengok kitorang duduk kat bahagian khas untuk parents & babies. My mom kata tak ada tempat duduk lagi so takyah complain T_T Okay fine tu aku tak kisah sangat. 



Tapi lepas sampai je giliran,diorang berdua masuk dalam jumpa doktor tak ajak aku. Kiri kanan depan belakang aku semua parents + babies. Aku sorang je macam tunggul duduk kat situ hahahahaha aku takut diorang fikir aku ni tengah pregnant je lol nasib baik tak ada orang tanya “mana suami dik?” hahahahahahaha lol



Sambil duduk tu sempat lah jugak tengok orang sekeliling. Nampak baby comel je senyum,rasa nak culik bawak balik rumah hahahaha tak tahan tengok baby comel. Sempat pulak aku fikir pasal masa depan haha i mean kalau aku dah ada baby nanti nak pakaikan dia baju yang comel-comel,nak baby boy yang tembam hahahahahaha cisssssss cari duit banyak-banyak dulu baru cari laki hahaha



Then,aku ternampak sorang budak chinese dengan daddy dia. Diorang duduk kat belakang aku so aku terdengar lah diorang cakap apa kan. Laki tu boleh tahan gak handsome hahahaha cara dia layan anak dia memang sweet ah lembut lagi tu. Aku pulak yang cair dengar haishh. Lepas tu aku dengar suara pompuan,isteri dia. Tapi aku tak nampak mukalah. Again aku TERdengar perbualan diorang (in chinese). 



Diorang gaduh okay? Tapi bukan gaduh besar. Macam complain lah itu ini. Aku yang TERdengar diorang gaduh pun rasa awkward tau tak? Dalam hati dok kata janganlah gaduh besar pulak nanti. Please lah. Banyak jugak yang aku TERdengar hmmm nak buat macam mana dah diorang dok belakang aku je. Apa yang aku boleh katakan laki tu memang seorang yang lembut,not pondan okay tapi macam caring & bertanggungjawab lah. Aku tak nak share apa yang diorang gaduhkan hahahahaha sorry . Oleh sebab aku teringin sangat nak tengok isteri dia so aku pusing ke belakang. Kononnya nak cari my mom lah hahahaha lepastu aku pandang depan balik. Senyappppp ~ Isteri dia tu maybe jenis yang sensitif kot. Kesian pulak tengok laki dia. Hmmm eh yang kau nak sibuk dengan rumahtangga orang apesal? Hahahaha


 Lepas tu diorang pindah dok depan. Aku pun pandang ajelah. The end xD




17 May 2016

Bad Guys | Korean Drama (Must Watch)

Assalamualaikum


Again dengan korean drama haha well why not,untuk buang boring kan. Sesiapa yang suka dengan crime + action + thriller drama then this is a must watch drama! Tapi drama ni dah lama ditayangkan iaitu pada tahun 2014. Tak lah lama sangat kan.


Oh ya,caya tak aku belum habis tengok Descendants of the sun? Aku tengok sampai episode 3 lepas tu stop dah,tu pun banyak yang aku skipkan. I don't know why tapi aku rasa macam drama tu biasa-biasa je. Maybe sebab aku tak berapa suka tengok drama yang banyak romance hahahaha peminat DOTS jangan nak kecam aku pulak eh



To combat rising violent crimes, the Police Chief asks Detective Oh Goo-Tak (Kim Sang-Joong) to form a team consisting of criminals. Detective Oh Goo-Tak is currently suspended from the police force for using excessive force. Detective Oh Goo-Tak gathers team members: Park Woong-Cheol (Ma Dong-Seok) who is a gangster, Lee Jung-Moon (Park Hae-Jin) who is the youngest serial killer with extraordinary intelligence and Jung Tae-Soo (Jo Dong-Hyeok) who is a contract killer. Also, Police Inspector Yoo Mi-Young (Gang Ye-Won) joins the team. She tries to have the guys work as a team by dealing with them rationally and sometimes emotionally.

Baca plot dia pun dah buat aku tak sabar nak tengok. Drama ni mengisahkan anak ketua polis dibunuh oleh pembunuh bersiri ketika sedang bertugas. Tapi malangnya pembunuh tu belum dapat ditangkap so he asks Detective Oh Goo Tak who is currently suspended from the police force using excessive force (anak detective ni pun kena bunuh oleh pembunuh siri yang berlainan) to catch the criminals.


Detective Oh Goo Tak form a team consisting of criminals. Part ni yang best hahaha
The first member ialah Park Woong Cheol who is a gangster, next ialah Jung Tae Soo wo is a contract killer and last ialah Lee Jung Moon who is the youngest serial killer with extraordinary intelligence (dia ni lah yang paling kesian).


Mula-mula tiga orang criminal ni memang tak setuju nak tolong tapi oleh kerana reward yang akan diberi contohnya reduce 5 years dalam penjara kalau dapat selesaikan or tangkap penjenayah. Of course lah diorang nak kan. Setiap episode memang akan buat korang saspen plus mesti korang tertanya kenapa Detective Oh Goo Tak ni nak form a team dengan tiga orang criminals tu? Why mesti tiga orang tu jugak? Kenapa tak pilih criminals yang lain?


Ending drama ni memuaskan! Tak panjang sangat just 11 episode je. Trust me,you are gonna love it! If korang suka drama yang macam ni lah. Hahaha


rating : 4.9/5











Ada drama yang best lagi tak? I'm currently tengah tengok drama Entertainer & Vampire Detectives.

12 May 2016

Misi Mencari Cactus

Assalamualaikum


Petang semalam keluar kejap dengan kawan,plan nak pergi ambil sijil-sijil form 6 dekat cikgu kitorang sebab cikgu tu dah janji nak bagi. Last-last cancel sebab ada meeting,again. Huh geramm


So alang-alang dah keluar fikir lah kejap nak pergi mana kan. Aku elakkan diorang nak pergi kat tempat yang banyak makanan sebab masa tu aku tengah ganti puasa hahahahaha 4 hari je lagi baki puasa


Actually aku ada jumpa satu cafe haritu,sebelum ni pernah google banyak kata cafe tu cantik tapi tak dapat ah sanggup aku tahan semata-mata nak habiskan ganti puasa ni hihi


Aku belek memo kat handphone tengok list-list barang yang aku nak beli. Ternampak perkataan "cactus" so apalagi tanya lah kat kawan aku mana kedai yang jual cactus dengan harga yang murah sikit. Aku masih ada satu kelemahan time nak memandu,which is aku perlukan seseorang kat sebelah aku untuk tunjukkan jalan. Aku paling lemah tau tak bab-bab nak hafal jalan ni. Even dekat jalan yang aku selalu lalui masa sekolah dulu pun aku tak berapa nak ingat.


Okay panjang sangat merepek ni. Why aku nak beli cactus? Sebab terpengaruh dengan gambar ala tumblr kat pinterest. Gila ah jealous aku. Yang ada pinterest tu mesti tau kan macam mana perasaan dia bila nampak gambar decor yang cantik-cantik?




Sorry aku tak ambil gambar depan kedai ni sebab banyak sangat orang kat depan masa tu hahahaha


Bila masuk tu omg hijau nya hahahaha dari depan sampai ke belakang kot penuh dengan bunga & pokok. Aku skip kat area pokok-pokok besar,tunggu aku ada rumah sendiri nanti barulah aku usha balik hahahaha fokus aku hanya kepada bunga cactus yang comel & kontot







Actually banyak lagi gambar tapi aku rasa macam tak perlu je letak hahahaha


Lama okay aku pilih. Banyak kali jugak fikir nak beli yang mana satu. Aku taknak beli banyak sebab takut nanti tak sampai seminggu benda ni dah mati hahahaha i'm sucks okay nak jaga benda alah ni. So aku decide nak beli 2 je lah. 

Meet my new babies hahahahaha lol


i don't know 'her' name actually. Let's just call her Ari. hahaha
Her price is RM9



first of all,aku nyesal pilih yang ni huwarghhh ada lagi yang cantik dari ni tapi ntah kenapa aku pilih dia jugak. Haraplah kau dapat bertahan lebih lama. Give 'him' a name please? Sebab dia lebih besar thats why 'him' hahahaha dia ni pulak RM15.90

Lepas tu kitorang cepat-cepat keluar dari kedai tu sebab hujan lebat yang amat. Alhamdulilah hujan kan tapi aku macam fobia je nak drive time hujan. Asyik fikir benda yang negatif je erhhhh


Semoga my babies dapat bertahan selama yang mungkin . Kalau tak taubat dah tak nak beli lagi benda macam ni haha





tak hijau sangat ke gambar? hahahaha





10 May 2016

Guardian Pore Strips | Review

Assalamualaikum


Haritu pergi giant teman my mom beli barang dapur then nampak guardian so masuk je lah. Actually tak ada benda nak beli sebab lotion,shampoo etc semua masih ada tapi yelah aku kalau masuk watson ke guardian ke mesti nak tengok face mask je. Kalau terjumpa face mask yang cute comfirm beli lepastu tak pernah pakai. haha


Pusing punya pusing ternampak pore strips. Dulu aku pernah beli pore strips jenama apa ntah tak ada kesan langsung. Banyak pulak tu aku beli huh buang duit je. Ntah kenapa tak ada kesan. Expired kot? Tapi tak mungkin.


Was-was jugak nak beli takut tak ada kesan nanti kan. Orang kata kalau was-was takyah beli tapi aku ambik jugak hahahaha 



Harga kalau tak silap aku RM9.90 each



Yang ni perisa(?) tea tree oil. Kaler putih.


sorry gambar tak berapa memuaskan sebab diambil pada waktu malam hehe
aku lebih suka yang ni daripada yang satu lagi.



Kaler hitam ni pulak perisa(?) charcoal . Ada bau herba sikit-sikit.
Ada sebanyak 10 strips dalam satu package.



Sebelum nak guna,basahkan & cucikan muka dahulu. Tapi jangan lap pulak. Lap tangan je. Lepas tu tempekkan pore strip ni kat bahagian hidung. Tekankan. Kalau hidung korang tu tak basah benda ni takkan berkesan. Nak tempek bahagian pipi or dahi pun tak ada masalah. Potong kan aje lepas tu basahkan muka & tempek. Biarkan selama 15 minit then baru cabutkan secara perlahan-lahan.


Lepas tu tengok banyak tak bulu-bulu or (apa nama benda putih tu) melekat? hahaha lupa pulak


Aku tak nak share sebab geli pulak tengok T_T Tapi tak banyak lah haha



4 May 2016

Pakar by Nadia Khan | Fixi Review

Assalamualaikum

Don't worry,no spoiler i promise hahaha lol


Haritu aku beli 6 buah buku fixi yang baru kan [6 pack fixi],sekarang tinggal 3 buku je lagi belum dibaca. Actually boleh je habis baca semua buku tu tapi ilek-ilek ah slow slow dulu,nanti kalau dah habis baca bosan pulak aku. macam tak ada life je engkau ni hahahah well


Banyak jugak buku fixi yang aku dah baca tapi malas nak review . Seingat aku sekali je aku pernah review fixi. Trilogi Ngeri je hahahaha ingatkan pernah review gantung rupanya tak


Peminat buku fixi mesti kenal dengan Nadia Khan. Semua buku dia memang ohsem! Pernah jugak berangan-angan nak buat buku macam ni tapi otak aku tak sehebat Nadia Khan lah hahahaha


Antara koleksi buku Nadia Khan kat fixi ialah Gantung,Cerpen,Kelabu & Pakar. Aku jatuh cinta dengan fixi pun sebab aku baca Gantung. Tu novel fixi first yang aku baca okay . Cayalah memang terbaik!


Gantung,Cerpen,Pakar aku dah baca. Kelabu je belum. Tunggu lah dulu



Buku ni tak terlalu tebal,209 muka surat je.




Ada dua jenis cerita dalam buku ni.

Cerita pertama - pakar pencuri jodoh

Cerita kedua - Pakar Sakit Hati


Cerita pertama ialah pasal sebuah agensi yang dibuka untuk tolong cari jodoh buat klien dia lah. Kira macam kau suka kat mamat sorang ni tapi masalahnya dia dah ada girlfriend so pergilah cari agensi ni,diorang akan tolong korang dapatkan mamat tu hahahaha dah nama dia pakar pencuri jodoh .

Dalam agensi ni ada pekerja-pekerja yang akan tolong. Kira macam diorang yang akan aturkan plan macam mana nak buat mamat tu jatuh cinta dengan klien diorang. Nama bos agensi ni Rouk. Ada dua orang pekerja terbaik dalam agensi iaitu Ben & Erin. Erin sebenarnya suka dengan Ben tapi dia pendam perasaan je selama ni. Lepas tu,hah korang bacalah sendiri. Tak nak jadi spoiler hahaha


Cerita yang kedua pula pasal Sandra & Max yang buka klinik like bagi kaunseling lah kat pasangan yang ada masalah rumahtangga. Diorang ni pakar psikologi. Serious akhir-akhir ni kan aku macam terpikat pulak nak tahu pasal dunia psikologi. hahaha macam best je xD


Anyway,cerita yang kedua ni susah sikit nak explain tapi aku lebih suka dengan cerita yang kedua ni sebab kita perlu fokus & lebih mencabar sikit untuk difahamkan. Get it? Psikologi kan .


 Ada satu kisah pasal klien diorang ni,Nina. Ryan,suami dia dah meninggal tapi yang peliknya Nina rasa macam Ryan masih wujud dalam rumah tu like Nina selalu nampak stoking Ryan merata-rata sebab tu salah satu sikap Ryan yang tak dapat diubahkan & macam-macam lagi perkara yang membuatkan Nina rasa macam suami dia masih wujud dalam rumah tu. Suami dia ke? or hantu yang ganggu dia? Sorry, kena baca sendiri xD



aku bagi 4.5/5 untuk pakar. but still Gantung tetap nombor satu. xD

2 May 2016

#BAKING - Resepi Cheesekut Milo

Assalamualaikum


Cari punya cari rupanya selama 4 tahun lebih aku buat blog ni belum pernah lagi aku buat post pasal resepi or post yang related dengan makanan. Belum pernah k,tak tahu kenapa hahaha


Actually ni resepi simple je. Rasanya semua orang pernah buat kan? Alah macam resepi kek cheese yang tak perlu dibakar tu,letak dalam peti sejuk je lepas tu makan terus. Hah macam tulah. Tapi yang bezanya aku letak milo sikit bhahahahahaha lol

Resepi ni credit kat kak Suraya. Kak Namee pun ada gak buat resepi ni. Nampak lebih sedap dari aku punya hahahahahaha :')



Bahan-bahan.

1. Cream cheese (tak kisah jenama apa)
2. Satu kotak susu Dutch Lady 
3. Satu tin susu pekat manis (actually tak guna semua)
4. Milo/chocolate/oreo 
5. 1 paket cream crackers (nak biskut lain pun boleh je janji bentuk segi empat)
6. Esen vanilla (tak guna pun tak apa)


Then,masukkan :

 cream cheese, 1 sudu kecil esen vanilla, 3 sudu susu dutch lady, setengah tin susu pekat manis (ikut tahap kemanisan yang korang suka) ke dalam mixer. 


suka pulak aku main benda ni hahaha. mix sampai hancur macam kat atas tu



Then tuangkan sedikit susu dutch lady ke dalam mangkuk & celupkan biskut cracker tadi. Jangan celup lama sangat nanti hancur pulak biskut tu



Lepas tu susunkan ke dalam container. Layer paling bawah letak biskut cracker macam kat atas then lapiskan dengan cream cheese yang dah di-mix kan tadi macam gambar kat bawah ni



Like this.


After that,taburkan milo. Punyalah kedekut aku letak milo tu hahahahaha . Letak banyak sikit eh
Then ulang balik letak biskut cracker (celupkan dulu),lepas tu layerkan sekali lagi dengan cream cheese tadi lepas tu taburkan milo. Ulang semula proses ni sampai korang rasa container korang tu dah nak penuh 


Then,suka hatilah nak hias dengan oreo/strawberry /chocolate ke,ikut cita rasa korang lah.


Lepas tu letak dalam peti sejuk selama 5 jam. Aku the next day baru potong haha


Nama je cheesekut milo tapi milo tak nampak pun hahahaha kedekut sangat kan tadi T_T



Aku baru je ngap berapa potong sekali tengok dah licin dah T_T tsk tsk :')




Lain kali aku nak letak oreo or cadbury je haha lepas tu sorok makan sorang-sorang -.-











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...