31 Aug 2016

Moon Lovers : Scarlet Heart Ryeo | Korean Drama

Assalamualaikum

update: drama ni dah habis so aku plan nak bagi spoiler sikit. banyak jugak view entry ni so here we go. WARNING:SPOILER ALERT.


Siapa yang tengah tengok drama ni put your hands up, put put put put put your hands up hahahaha
Well,another post about korean drama.

Image result for moon lovers



Image result for scarlet heart ryeo

Tengok muka-muka princes tu wei gila ah bertuah betul IU ni hahaha

The plot :


When a total eclipse of the sun took place, a 21st century woman, Ko Ha-jin (IU) is transported back in time to the Goryeo Dynasty of Korea. She wakes up in the body of 16-year-old Hae Soo. There, she falls in love with the 4th Prince Wang So (Lee Joon-gi), who hides his face behind a mask and is given the derogatory label "dog-wolf" by others, making other people tremble with fear. Love, rivalry, politics, and friendships ensue between the princes, in a fight for the throne, friendship, and love.


jujur lah selama ni aku tak pernah lagi tengok historical drama cause aku rasa drama historical ni a little bit boring berbanding dengan drama-drama yang moden. Maybe sebab cara diorang bercakap tu kot hahaha sopan semacam je plus kadang2 susah gak nak faham benda yang diorang cakapkan tu,unless kalau kau tahu pasal sejarah korea lah.


Aku nak tengok drama ni sebab Exo Baekhyun je although he is not my actual bias dalam exo but why not?First time kot dia berlakon. First episode boleh lah tapi aku susah sikit nak faham jalan cerita dia. Yang aku tahu King dalam cerita ni ada banyak anak T_T sampai ada prince yang ke-14. Tapi berlainan mak lah. Ntah lah,aku masih dalam proses nak faham sebenarnya haha


Actually drama ni ada versi chinese & diorang remake kan je kot. Jap kalau tak silap aku  nama dalam versi chinese ialah Scarlet Heart (correct me if im wrong) Korang search kan je lah kat google.

Image result for scarlet heart ryeo
Watak Baekhyun dalam ni is really cute! Sama macam watak sebenar dia in real life hahaha

mula-mula korang memang akan confuse sikit especially bagi aku lah sebab aku tak pernah lagi tengok historical drama. episode yang first2 memang best sebab ada part yang sweet & lawak. ramai jugak yang jatuh cinta kat Hae Soo termasuk Eun. hahaha cute je aku tengok dia ni tapi yelah Hae Soo tak suka kat dia pun,dia je yang perasan sebenarnya. At first pasal love story antara Hae Soo & Wook,time ni aku dah ship diorang sebab sweet gila okay plus Wook tu handsomenya lahaiiii

and then slowly korang akan tiba-tiba rasa macam ship Hae Soo tu dengan Soo(4th prince) pulak hahaha apani?? but if korang pernah tengok yang versi chinese maybe korang dah agak last2 Hae Soo ni kahwin dengan siapa sebab aku memang tak pernah tengok so aku memang terkejut gila hahaha

 episode pertengahan akan ada banyak konflik muncul and bila masuk episode ending pulak hah masa ni korang perlu sediakan tisu banyak-banyak. i don't know why the hell ramai sangat yang mati dalam drama ni. sedih gila okay! satu persatu watak dalam drama ni akan mati and scene yang paling aku rasa sedih is when Eun (10th prince) dengan isteri dia mati dibunuh.


Image result for moon lovers eun die

my eunnnn :')

almost semua princes dalam drama ni mati. lepas bapa diorang mati,most of the princes rebutkan crown tu.

episode 19 & 20 memang heartbreaking sungguh! aku memang dah jangka dah drama ni tak kan berakhir dengan happy ending but i didn't know that it will be sooooo sad!


first of all,yes ending drama ni memang sedih. but tak semua drama berakhir dengan happy ending kan? so i really recommend to watch this drama. it is a good drama and i don't even care if drama ni tak mendapat sambutan kat korea so you have to watch this! aku pun tak faham why rating drama ni bawah 10%.


aku just akan bagitau yang ending dia sedih. tu je lah haha kalau nak tau sedih dia tu macam mana kena lah tengok tapi aku memang puas hati lah jugak dengan ending dia.


You can watch it either kat http://dramacool.to/ or http://dramafire.com/



26 Aug 2016

Majalah Epop

Assalamualaikum


After 1000 years,finally aku updatekan jugak blog ni. Wehh aku serious tak ada idea tau tak nak update apa,semalam dok pandang laptop dari pagi sampai malam pun masih tak ada idea jugak hah macam mana tu? Kering dah otak aku ni


Tadi kemas bilik jap then ternampak longgokan(?) majalah epop kat corner bilik,tak pasal2 aku mengeluh dengan begitu kuat hahahaha duit akuuuuuuuu. fuhh memang membazir ajelah beli majalah epop sebanyak tu



aku start kumpul epop sejak tahun december 2014. Epop ni keluar setiap bulan so memang setiap bulan lah aku dok pergi mencari majalah ni. Satu buah je RM7.90 . Tapi kalau bulan januari mahal sikit adalah dalam RM12.90 macamtu sebab ada kalendar kan hahaha so memang wajib beli bulan januari punya


Tambah punya tambah aku dah spend like RM200+ untuk semua majalah ni. Belum termasuk majalah lain yang aku pernah beli lah. Haha kalau my mom tahu ni memang perghh kena ceramah ajelah sepanjang hari. 


Last aku beli epop ni ialah pada bulan mei yang lepas. Edisi june,july & august aku tak beli sebab dah insaf dah hahaha unless kalau ada big poster exo & big bang MUNGKIN aku akan beli kot xD


Actually ada sebab aku suka beli majalah ni. First,of course lah sebab aku nak ambil big poster dalam tu. Isi-isi dia aku tak sentuh,kalau aku rajin je lah baru baca. Second,aku paling suka part What's fun,dalam tu diorang ada senaraikan cafe-cafe/tempat yang best dekat korea. Hah part tu aku memang akan baca sebab best kot,rasa macam nak terbang pergi sana pulak. hahaha


Aku tak tau nak buat apa dengan majalah ni. Buang ke? Rasa macam sayang lah pulak. Kitar semula? Hmm ke bagi dekat kawan? hahaha kawan aku tak banyak yang kpopers. Biar je lah dulu. 3 years after barulah aku pergi bakar benda ni hahahaha 


Oh ya,nak bagitau aku tak adalah fanatik sangat dengan kpop. Biasa-biasa je. Aku just spend my money dengan buku epop ni aje sebab selama ni aku memang tak pernah arh beli album or barang2 lain sebab bila difikir semula rasa macam tak berbaloi pulak. Lain lah kalau korang memang mampukan. Tapi kalau spend duit pergi konsert diorang tu aku memang sanggup hahaha





chau. see you again in 1000 years lol





p/s : kalau ada sesiapa yg nak beli buku epop pre-loved ni,sila contact aku kat email (tashira445@gmail.com). 

11 Aug 2016

Age Of Youth | Korean Drama

Assalamualaikum


i don't know what to post. i'm serious.


actually nak review drama W but drama tu tengah hot sekarang so maybe most of you dah tau pasal drama tu so aku decide nak review drama age of youth ni jelah. Setiap korean drama yang aku review  memang semua nya worth watching okay? percayalah kata aku ni hahaha



oh ya,drama ni masih on going. sekarang baru je sampai episode 6. Total episode ada 12 je.


First,i really love the main cast. nak remind sikit drama ni ada scene yang 19+ ,but not that bad macam drama omputih lah. 

A cheerful, upbeat, youthful drama featuring five women roommates living in the same house, each with her own personality, dating style, taste in men, and area of expertise. It’ll deal with a variety of issues that modern women deal with, whether it’s dating or sex or interpersonal relationships. Yoon Jin Myung (Han Ye Ri) is busy supporting herself financially and studying. She suffers from lack of sleep. Jung Ye Eun (Han Seung Yeon) is devoted to her boyfriend, she is clear about what she likes or not. Song Ji Won (Park Eun Bin) has a bright personality and likes to drink. Kang Yi Na (Ryu Hwa Young) is popular due to her beautiful appearance. Yoo Eun Jae (Park Hye Soo) is timid, but she has an unique taste for men.

Drama ni a little bit mystery cause each one of them ada secret. Especially bila diorang asyik pandang shoes cabinet dalam rumah tu. I don't know why. Memang berhantu ke closet tu? Sampai sekarang aku tak faham hahaha . Setiap minggu kena tunggu episode baru sebab aku nak tau jugak secrets yang diorang simpankan selama ni.


watak yang aku kurang suka ialah watak Jung Ye Eun. 


Dia ni hah. nak kata dia lembab tak jugak hahaha 

okay macam ni. Ye Eun ni ada boyfriend(laki dalam gambar tu hah),tapi boyfriend dia macam layan tak layan je dia. Ntah sayang ntah tidak. masa anniversary diorang boyfriend dia bagi hadiah sample minyak wangi dari tepi jalan tapi dengan bangganya dia kata dia beli T_T pompuan ni pulak sanggup tak pergi minum kopi tiap-tiap hari sebab nak simpan duit beli jacket berjenama kat boyfriend dia tu cehhh bengong hahahaha sorry terlebih emo


last-last diorang gaduh,lepas tu Ye Eun pergi jumpa dia sebab nak mintak break,tapi kepala hotak dia break. Tak jadi sebab Ye Eun tak sanggup hahahahaha geram nya aku heh


Watak lain aku suka lah. Best drama ni okay. Sesuai untuk remaja muda yang berumur 20+ hahahaha muda konon


setakat ni aku enjoy lah tengok. Harap-harap ending dia best lah. You can watch/download this kat dramafire.com or dramacool.to . ni tutorial cara nak download korean drama - https://ohthrillers.blogspot.my/2015/12/tutorial-cara-download-drama-korea.html

 boleh je layan drama ni sambil tunggu episode baru let's fight ghost & W kan.



2 Aug 2016

#BAKING - Resepi Meringue

Assalamualaikum


hi there beautiful :) 


hmm ada sebab sebenarnya aku selalu buat post pasal baking ni haha salah satu wishlist aku tahun ni adalah buat at least 3 post pasal baking or cooking . This is the third post so lepas ni kalau aku rajin je aku akan buat post ni okay. hahaha


I think yang korang dah pernah rasa & tahu kan macam mana rupa biskut meringue? Rasa meringue ni macam rasa gula kapas macam tulah. A little bit manis so tidak digalakkan untuk makan tiap-tiap hari. Okay guys?


Bahan yang diguna sangat-sangatlah simple TAPI once meringue kau tak jadi memang kena buat semula. First try aku memang failed! Aku tak biasa guna oven so aku main letak sukahati je janji menjadi last-last tengok bawah meringue tu dah hangus & dalam dia lembik semacam. Thats why kalau nak baking perlu ada kesabaran yang tinggi hahaha kalau aku tak ah aku tahu nak cepat siap je



bahan hanya guna tiga benda ni je. Telur 3 biji, setengah cawan gula & esen vanilla. Oh ya aku tak guna krim of tartar okay sebab malas nak pergi cari kat supermarket.



first sekali,asingkan putih telur (jangan  ada satu titik pun kuning telur okay?)



masukkan gula & sedikit esen vanilla. Gaulkan.



guna kaedah double boiler untuk hancurkan gula tu tadi. Gaul sehingga gula betul2 hancur.



next,guna mixer bermula dari  low speed ke high speed. Buat sampailah adunan menjadi soft peak. like this



hah masa ni korang dah boleh letak pewarna or serbuk koko kalau naklah. 



oleh kerana aku tak ada piping bag so aku diy kan ajelah. Jangan lupa letak parchment paper dulu k takut melekat pulak nanti. Dont judge. Tahu lah rupa bentuk tu buruk hahahahahahahahahahaha ciss


lepas tu korang bakarkan selama 1 jam 20 minit (suhu dalam 175°F). nak buat ni memang kena tunggu lama gila . lepas dah habis bakar jangan terus keluarkan dari oven. Bukakan pintu oven tu sikit dan biarkan dalam 20 minit macam tu then barulah boleh letak dalam balang.




adik aku kata tak sedap tapi last-last dia jugak yang makan habis T_T kurang asam 


kalau meringue korang tak jadi jugak hah nah baca ni dulu tips untuk membuat meringue. Rasanya ni kali ketiga aku buat meringue. kalau ada chocolate chips lagilah best. 


kalau aku rajin aku akan buat post pasal baking lagi. kalau tak, tahulah alasan dia apa hahahahaha bye




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...