Oh My Ghostess | Korean Drama

| on
11:44

Oh My Ghostess promotional poster.jpg

Assalamualaikum

Cuti ni memang k drama je lah kerja aku. Sebelum ni rasa bersalah pulak nak tengok sebab exam week -.-


I really recommend drama ni. MUST WATCH! Serious best. Hampir sama macam drama The Master's Sun. Hampir je lah. 

Park Bo Young dalam drama ni memang cute! Chemistry diorang memang cun hahaha

 Na Bong-sun (Park Bo-young) has an extremely timid personality and low self-esteem, doesn't have any close friends, and is constantly getting reprimanded at her job as an assistant chef at Sun Restaurant. She also occasionally sees ghosts, thanks to ashaman grandmother (Lee Jung-eun). One day, Bong-sun gets possessed by a lustful virgin ghost named Shin Soon-ae (Kim Seul-gie). To make up for the lack of romance in her short life and believing that only by losing her virginity will she be able to "resolve her grudge" and move on to the afterlife, Soon-ae is determined to seduce as many men as she can by possessing various women, and she finds the perfect vessel in Bong-sun.
Bong-sun's boss is arrogant star chef Kang Sun-woo (Jo Jung-suk), whom she secretly has a crush on. Sun-woo hasn't dated anyone since getting his heart broken by his college friend Lee So-hyung (Park Jung-ah), who's a TV producer. But when Bong-sun seemingly gets rid of her shyness and suddenly changes into a confident, dynamic woman, she finally catches his eye. Meanwhile, the mystery surrounding Soon-ae's death involves Sun-woo's brother-in-law, a kind police officer, Choi Sung-jae (Lim Ju-hwan), who may not be what he seems.




Drama ni ada ciri romance + mystery . Tak rugi korang tengok. So far sekarang ni aku tengok sampai episode 10 je. Rileks dulu . Haha
Tak nak cakap banyak korang tengok je lah sendiri.

Kalau nak tengok boleh je ke website Dramacool or Dramafire.





Tutorial Cara Download Drama Korea

| on
12:45
Tutorial ni direquest oleh Diana. So harap-haraplah tutorial ni dapat membantu awak download drama korea ye? hehe\


Anyway,nak download ni senang je caranya tapi line internet tu mesti kuat lah ye. Satu episode drama korea adalah dalam 200 MB+. Kadang kadang 180/190 MB. Kalau yang HD tu memang besar lah tapi aku tak nak yang HD sebab besar & lambat nak download.


Kalau drama aku download kat website https://dramacools.io (website ni selalu tukar url so pandai2 korang lah nak cari ok) & http://dramafire.com/.
__________________________________________________________

*update 29/7/17*

kadang2 aku memang geram dengan website dramacool ni,sebab ade je masalah so aku memang dah tak guna dah. Korang pergi ke website http://myasiantv.se je download. Cara macam biasalah. Tapi website dramafire masih okay lagi cuma line internet kena laju lah kalau tak memang asyik fail je lah download tu,quality video diorang pun memang terbaik.


____________________________________________________________


If variety shows like runningman pulak aku selalu download kat http://kshowonline.com. Yang ni rasanya ramai yang dah tahu kan?


1. So first, korang pergi ke website https://dramacools.io .  Then search drama/movie yang korang nak




2. Kalau dah dapat klik kan drama tu and scroll down until you see this. yang warna biru bertulis "sub" tu maksudnya dah ada subtitle. kalau nampak warna kuning "raw" pulak maksudnya belum ada subs lagi. kena tunggu lah dulu sebab selalunya diorang akan update kemudian.



3. then, tekan butang download kat bawah . like this



lepas tu akan keluarlah page yang macam ni




4. The next thing you should do is just download it.



Tekan right click,save link as,cari folder korang and klik save! Aku download yang 360p ya. Kalau korang nak tengok HD boleh je tekan right click download 720p tu.

sometimes website diorang ada sedikit masalah so korang kena tunggu lah sampai diorang fix the problem.


Cara yang kedua pulak kat http://dramafire.com. Cara dia sama je korang search drama yang korang nak then tekan ep 1 then korang cari server that look like this (gambar). Sebab dalam satu ep tu ada tiga/dua server yang berlainan kan?


Klik "start video" . tunggu ads then klik arrow download (gambar)




Then just tekan download file.



Done! Korang cuma perlu tunggu sampai dah habis download je.
You can also use the first server to download,button download ada kat atas sebelah kanan video.


Easy right? Selalu macam ni lah cara aku download. Lama memang lama tapi demi nak tengok drama tu sanggup je tunggu hahahaha



Kalau tak faham tanya je kat cbox or komen okay?


Holiday List!

| on
19:46

Assalamualaikum



Alhamdulilah exam dah habissssssssssss! hiphiphoorayyyyy
Aku dah awal awal simpan semua buku dalam kotak kahkah tak nak tengok lagi nanti stress fikir pasal result pulak.


Lepas ni cuti panjang LAGI. Apalah nak jadi dengan aku lepas ni. Adohaii lepak dalam rumah jelah jawabnya.

Rutin harian time cuti.

Bangun pukul 9 - mandi - makan - menghadap laptop sampai malam - mandi again - korean drama - tidur lewat pukul 1 pagi then ulang balik buat benda yg sama. hahaha see?


Ni sengaja je nak buat checklist. Untuk peringatan buat diri sendiri.


First,i want to find a part time job and earn a lot of money. Aku belum mintak izin dari parents lagi ni. Kerja pun belum cari. Semangat pun tak ada. hahaha apa nak jadi dgn engkau ni tashira



duit tu tak penting sangat bagi aku (bulak ada jak haha) pengalaman tu yang penting hah.
Setakat ni aku belum pernah lagi bekerja. Mampus lah kalau tiba2 ada interview then tanya pasal ni adohai apalah yang aku nak jawab. Nak rasa sebenarnya pengalaman bekerja ni. Untuk kebaikan diri sendiri jugak.


Second,korean dramaaaaaaaa! Hah,yang ni memang wajib lah oi. Haha siap dah download semua drama dah sebelum habis exam hari tu. Nampak tak semangat aku ni kalau masuk bab2 yang tidak berfaedah? hahaha


Antara drama yang on going nak tengok

She was pretty
Hyde,Jekyll & I
Who are you - School 2015
King of high school
Orange Marmalade
Producer
Yong Pal
Oh my ghost
Birth of beauty
Girl who can sees smell
Sassy, go go

bhahahaha see?


Third,baca novel yang dah bertimbun dalam rak. Part ni pun aku suka. Novel remaja k bukan novel sastera hahahaha thats why lol

At least,adalah manfaatnya. Untuk menambah ilmu pengetahuan ni hahaha


Lastly, yang ni




hahahaa no wayyy akan tercapai



Selamat bercuti for those yang dah habis SPM & STPM.

k bai