Pakar by Nadia Khan | Fixi Review

| on
14:43
Assalamualaikum

Don't worry,no spoiler i promise hahaha lol


Haritu aku beli 6 buah buku fixi yang baru kan [6 pack fixi],sekarang tinggal 3 buku je lagi belum dibaca. Actually boleh je habis baca semua buku tu tapi ilek-ilek ah slow slow dulu,nanti kalau dah habis baca bosan pulak aku. macam tak ada life je engkau ni hahahah well


Banyak jugak buku fixi yang aku dah baca tapi malas nak review . Seingat aku sekali je aku pernah review fixi. Trilogi Ngeri je hahahaha ingatkan pernah review gantung rupanya tak


Peminat buku fixi mesti kenal dengan Nadia Khan. Semua buku dia memang ohsem! Pernah jugak berangan-angan nak buat buku macam ni tapi otak aku tak sehebat Nadia Khan lah hahahaha


Antara koleksi buku Nadia Khan kat fixi ialah Gantung,Cerpen,Kelabu & Pakar. Aku jatuh cinta dengan fixi pun sebab aku baca Gantung. Tu novel fixi first yang aku baca okay . Cayalah memang terbaik!


Gantung,Cerpen,Pakar aku dah baca. Kelabu je belum. Tunggu lah dulu



Buku ni tak terlalu tebal,209 muka surat je.




Ada dua jenis cerita dalam buku ni.

Cerita pertama - pakar pencuri jodoh

Cerita kedua - Pakar Sakit Hati


Cerita pertama ialah pasal sebuah agensi yang dibuka untuk tolong cari jodoh buat klien dia lah. Kira macam kau suka kat mamat sorang ni tapi masalahnya dia dah ada girlfriend so pergilah cari agensi ni,diorang akan tolong korang dapatkan mamat tu hahahaha dah nama dia pakar pencuri jodoh .

Dalam agensi ni ada pekerja-pekerja yang akan tolong. Kira macam diorang yang akan aturkan plan macam mana nak buat mamat tu jatuh cinta dengan klien diorang. Nama bos agensi ni Rouk. Ada dua orang pekerja terbaik dalam agensi iaitu Ben & Erin. Erin sebenarnya suka dengan Ben tapi dia pendam perasaan je selama ni. Lepas tu,hah korang bacalah sendiri. Tak nak jadi spoiler hahaha


Cerita yang kedua pula pasal Sandra & Max yang buka klinik like bagi kaunseling lah kat pasangan yang ada masalah rumahtangga. Diorang ni pakar psikologi. Serious akhir-akhir ni kan aku macam terpikat pulak nak tahu pasal dunia psikologi. hahaha macam best je xD


Anyway,cerita yang kedua ni susah sikit nak explain tapi aku lebih suka dengan cerita yang kedua ni sebab kita perlu fokus & lebih mencabar sikit untuk difahamkan. Get it? Psikologi kan .


 Ada satu kisah pasal klien diorang ni,Nina. Ryan,suami dia dah meninggal tapi yang peliknya Nina rasa macam Ryan masih wujud dalam rumah tu like Nina selalu nampak stoking Ryan merata-rata sebab tu salah satu sikap Ryan yang tak dapat diubahkan & macam-macam lagi perkara yang membuatkan Nina rasa macam suami dia masih wujud dalam rumah tu. Suami dia ke? or hantu yang ganggu dia? Sorry, kena baca sendiri xD



aku bagi 4.5/5 untuk pakar. but still Gantung tetap nombor satu. xD

#BAKING - Resepi Cheesekut Milo

| on
21:22
Assalamualaikum


Cari punya cari rupanya selama 4 tahun lebih aku buat blog ni belum pernah lagi aku buat post pasal resepi or post yang related dengan makanan. Belum pernah k,tak tahu kenapa hahaha


Actually ni resepi simple je. Rasanya semua orang pernah buat kan? Alah macam resepi kek cheese yang tak perlu dibakar tu,letak dalam peti sejuk je lepas tu makan terus. Hah macam tulah. Tapi yang bezanya aku letak milo sikit bhahahahahaha lol

Resepi ni credit kat kak Suraya. Kak Namee pun ada gak buat resepi ni. Nampak lebih sedap dari aku punya hahahahahaha :')



Bahan-bahan.

1. Cream cheese (tak kisah jenama apa)
2. Satu kotak susu Dutch Lady 
3. Satu tin susu pekat manis (actually tak guna semua)
4. Milo/chocolate/oreo 
5. 1 paket cream crackers (nak biskut lain pun boleh je janji bentuk segi empat)
6. Esen vanilla (tak guna pun tak apa)


Then,masukkan :

 cream cheese, 1 sudu kecil esen vanilla, 3 sudu susu dutch lady, setengah tin susu pekat manis (ikut tahap kemanisan yang korang suka) ke dalam mixer. 


suka pulak aku main benda ni hahaha. mix sampai hancur macam kat atas tu



Then tuangkan sedikit susu dutch lady ke dalam mangkuk & celupkan biskut cracker tadi. Jangan celup lama sangat nanti hancur pulak biskut tu



Lepas tu susunkan ke dalam container. Layer paling bawah letak biskut cracker macam kat atas then lapiskan dengan cream cheese yang dah di-mix kan tadi macam gambar kat bawah ni



Like this.


After that,taburkan milo. Punyalah kedekut aku letak milo tu hahahahaha . Letak banyak sikit eh
Then ulang balik letak biskut cracker (celupkan dulu),lepas tu layerkan sekali lagi dengan cream cheese tadi lepas tu taburkan milo. Ulang semula proses ni sampai korang rasa container korang tu dah nak penuh 


Then,suka hatilah nak hias dengan oreo/strawberry /chocolate ke,ikut cita rasa korang lah.


Lepas tu letak dalam peti sejuk selama 5 jam. Aku the next day baru potong haha


Nama je cheesekut milo tapi milo tak nampak pun hahahaha kedekut sangat kan tadi T_T



Aku baru je ngap berapa potong sekali tengok dah licin dah T_T tsk tsk :')




Lain kali aku nak letak oreo or cadbury je haha lepas tu sorok makan sorang-sorang -.-