Stamp Collecting

| on
11:19
Assalamualaikum❤


actually tak ada mood nak update blog ni tapi tadi lepas tengok page view blog omg i cannot,terpaksa lah update jugak plus nak blogwalking. 


Dulu-dulu lagi my mom suka collect stamp,selalunya kawan dia yang kerja kat japan simpan & bagi stamp ni kat my mom thats why kebanyakan stamp ni daripada japan. 



aku terjumpa dua kotak penuh dengan stamp dalam almari bilik. Oleh kerana aku terlampau rajin so aku pun plan nak tolong remove kan the stamp from the paper. Seingat aku dah lama gila kot stamp ni tersimpan dalam almari bilik,my mom tak ada masa nak handle semua ni so let me do it since mood aku tengah rajin.


oh ya,nak remove stamp ni dari kertas kacang je. Guna air panas je ok


How do you get stamps off paper?

1. Cut stamps off the corner of the envelope with some scissors.

2. Place the cut corner in bowl of warm water and wait 10+ minutes (kalau tak suka tunggu lama2,guna air panas je terus takyah campur air sejuk,lebih cepat sikit)

3. Most of the stamps will float off, so put them on the blotter of paper towels face down.


kalau tak faham jugak nah tengok video ni remove postage stamp from envelope in 10 seconds.



dalam 4 hari jugaklah aku siapkan benda ni haha dalam gambar nampak sikit je tapi sebenarnya banyak ok, ni belum termasuk stamp yang tertinggal kat pejabat my mom lagi ni


kalau tak silap aku masa aku darjah 5 kot kitorang pergi beli stamp album & susun stamp ni bersama2. tapi ntah mana ntah aku letak album tu zuppp hilang macam tu je T_T 


kitorang belum beli album lagi,haritu pergi cari kat bookstore tapi tak ada,cari online tak ada yang cantik pulak perghh last2 nanti terbiar macam tu je lah


baru perasan ada satu stamp yang terbalik damn it



buat masa ni tak ada album so tak dapat lah aku nak tunjukkan hahaha nanti2 lah inshaallah.

banyak stamp yang cute2 aku jumpa,kalau dapat stamp dari negara lain lagilah best,kan? ada sesiapa kat sini collect stamp tak? 

kitorang collect stamp pun sebab suka2 je hahaha