26 Apr 2014

Hadiah Dari Bloggers #4



***

Assalamualaikum

Alhamdulilah masih ada rezeki tahun ni . Walaupun sponsor tak minta pun untuk buat entry pasal hadiah ni tapi buat je lah sebagai tanda terima kasih kan :D



Actually ada yang tahun lepas dah sampai tapi lupa pula nak update.
Sorry sangat sebab tak semua hadiah ni aku ingat dari sponsor mana >.<

Yang candle tu aku baru dapat dari Grand Opening Giveaway by Haneulafiqah. Thanks kak .

By the way,aku memang suka gila dengan button badge kat sebelah kanan tu. Wait tak clear.
Here.


Yang ala ala tribal tu hadiah GA yang dulu. Tak sangka menang dua kali dari sponsor yang sama .
Hewhew . Button badge ni dari PrettyLittleArtsNDesign



Alhamdulilah buku doa & penawar dari https://www.facebook.com/kiwifarhana .

Lastly ,


Gambar ni sengaja je nak letak. Hahahaha



Adios






13 Apr 2014

Dia Suka Dengan Engkau!


Assalamualaikum

***

Nak dijadikan cerita masa ni aku darjah lima lagi kot. Dulu primary school my parents hantar kat sekolah cina. Sampai sekarang aku tak pernah menyesal diorang hantar aku kat sekolah cina. Kahkahkah

Cause setiap kali during secondary school kalau aku speak chinese dengan diorang,they was like "Eh?! What?"

Kadang kadang aku diam je kalau diorang tengah berbisik,mana tahu diorang tengah kutuk aku -.-
Engkau fikir aku tak faham ke? HAHAHA

Okay sambung balik. Time primary school aku memang rapat gila dengan budak laki. Best siot kawan dengan diorang sebab kawan pompuan aku semua jenis yang moody,congek. Erkkk

Semua aku anggap kawan biasa biasa je. Adalah sorang laki ni,dalam kelas aku duduk kat tepi dia.
Kalau dah duduk sama mestilah rapat kan? Selalu juga aku ajar dia BM,bergurau senda tu apalagi.

Then masa tu kalau tak silap,aku tengah borak kot. Tak hingat -.-
Tiba2 je kawan pompuan aku yang sorang tu jerit "Wei tashira, ***** suka kat engkau lah!" (in chinese)
And i was like "Hahhhhh?!"  Korang teka apa reaksi budak laki tu?

Dia senyum. Like this :)))))   . HAHAHAHA
Malu do. Satu kelas dengar kot. Lepas tu aku buat drama pulak. Pura2 nangis masuk dalam tandas padahal masa tu aku tengah blur "Suka? Dia suka kat aku?" HAHAHA

Balik rumah makan tak kenyang,mandi tak basah,tidur tak lena. Cehhh
Of course lah kan masa tu aku darjah 5 wei! Aku mana tahu pasal cinta cinta ni. Setiap hari kat sekolah selalu kena pressure dengan cikgu. Kerja rumah banyak tambah lagi dengan tuition.

Start from that day aku dah tak tegur lagi budak tu. Padan muka. Dah bagus aku nak berkawan dengan engkau tapi engkau yang cari pasal cakap suka dengan aku apahal? HAHA




Adios

11 Apr 2014

Tips Mengambil Lesen Memandu



Tengah ambil lesen? Or baru nak ambil?
Okay baca entry ni Lulus Ujian Memandu.

Maaf dalam entry tu aku over excited sangat -.-
Tips ni aku bagi ikut dari pengalaman aku je. Maaf kalau ada kekurangan atau silap kata . PEACE

Sebelum ambil lesen 

* Pastikan duit dah cukup . Dulu aku ambil lesen bayaran tu dalam RM 1200+ . Tak tahu lah kat tempat korang tu berapa. Tapi parents aku yang bayar -.- Aku mana ada duit. Lepas habis SPM my dad terus daftar nama kat MKM . Tak sempat nak carik kerja.

* Kalau sempat,tarik bapa atau abang korang untuk ajarkan step step basic memandu dulu. Haha

* Masa daftar tu terus cari cikgu memandu. I mean cikgu yang akan ajar korang drive.
Bagi aku lah kan,step ni penting. Kalau korang dapat cikgu yang buat kerja sambil lewa tu haaa habislah korang. Kalau boleh tanyalah kawan atau saudara mara ke yang pernah belajar memandu kat situ.

*Catatkan semua bayaran yang telah dibayar. Ni penting juga. 
My mom yang suruh aku catat semua ni. Sepanjang aku belajar memandu ni tak pernah pula aku dapat resit bila dah bayar,sebab kita tak kan bayar habis terus. Mesti bayar ansur-ansur ikut stepnya.


Sesi belajar memandu

* Ikut semua yang cikgu korang ajarkan. First sesi latihan tu of course lah belajar yang basic dulu kan? 
Kedudukan clutch,gear semua tu. Belajar perlahan-lahan. Tapi kalau bagi yang dah mahir tu buat on the road je terus. Senang cerita. Hahaha

* Kalau tak tahu atau confuse dengan sesuatu jangan tunggu lama lama tanya dengan cikgu korang tu terus!
Korang tak nak repeat lagi kan? So kena lah tanya banyak banyak kalau tak tahu. 

* Tengah belajar tu tiba2 tersilap pastu kena marah dengan cikgu memandu pulak. Aihhh.
Ni memang pernah terjadi kat aku. Geram pun adalah jugak. Tapi sabo je lah. Tak kan nak marah balik pulak kan?


Driving Test ( Bukit,parking & on the road)

* Sehari sebelum ujian tu doa banyak banyak. Dulu aku nervous lah juga. Banyak yang aku dah lupa,so aku bukak google then search and fahamkan sekali lagi pasal handlekan clutch.Cause aku memang selalu confuse . Meh aku bagi link http://tipsbelajarmemandu.blogspot.com/. Serious berguna!

* Berzikir banyak banyak. Aku kalau dah terlampau nervous memang jantung pun dup dap dup dap dup dap. Hahaha

* Bila nama korang kena panggil untuk ujian on the road,senyum je. Hahaha. Abang JPJ tu baik okay?
Pegang stereng tu betul betul. Jangan pulak stereng tu bergegar sebab terlampau nervous. Cool je 
Tarik nafas dalam dalam.

* Bila dah habis on the road buat muka kesian kat abang/kakak JPJ tu. Hahaha. Gurau je. Kalau nak cuba pun boleh gak :P


Apa apa pun keputusan tu nanti janganlah menangis kalau terpaksa repeat. Cari kesilapan yang korang dah buat tu. Tak yah nak duduk termenung lap hingus sebab sedih . Tak payah nak putus asa sangat.
Okay? Chill



Tu je. Salam

10 Apr 2014

DIY BRACELET HOLDER



DIY again. Harap korang tak leju singgah kat blog ni. Hewhew
Dah lama sebenarnya nak buat DIY yang ni. 

Things that you need,simple je.


1) Toilet paper roll (1 panjang dan 1 pendek) *tengok gambar
2) Tape
3) Fabric/paper
4) Knife & scissor
5) A piece of wood
6) hot glue gun (sorry lupa letak dalam gambar)

Macam biasa,potong fabric/paper untuk cover toilet paper roll dan kayu kecik tu tadi.
Like this.


Next,aku tak tahu macam mana nak explain so tengok gambar.



*pastikan lubang yang dipotong mengikut saiz toilet paper roll tu k?

Then cantumkan.


Akhir sekali guna hot glue gun untuk cantumkan dekat kayu kecik tu tadi.
And siap! Tak faham?  Sorry step ni aku tak tahu macam mana nak explain.

So ni hasilnya.



Kalau tak lawa diam je erh? ssshhhhh. hahaha

Nak tengok DIY lagi? Tengok kat sidebar. Hihi



Adios








7 Apr 2014

DIY PAPER BOWL



Well hello there.
DIY ni aku dapat dari blog akak Dila.
So credit to her ^^


Things that you need :


1 . Mangkuk (sbg acuan)
2 . Gam tepung
3 . Kertas warna/any paper (better guna kertas yang keras sikit)
4 . Gunting
5 . Wrapping plastic/plastic biasa
6 . Pencil & brush

Sebelum tu aku tunjukkan cara nak buat gam tepung .


1 . Masuk kan 5 sudu tepung. (Ikut kehendak korang je nak letak berapa banyak)

2 . Campurkan 2 gelas air sejuk dan gaul .

3 . - Panaskan kuali. 
- Masukan 2 gelas air sejuk sekali lagi dalam kuali.
- Kemudian,campurkan adunan dalam mangkuk tu tadi dalam kuali.
- Gaulkan

4 . Masukkan 3 sudu gula dan kacaukan.

Biarkan sejuk dahulu.


Next step,


1 . Potongkan kertas warna tadi menjadi bentuk bulat.
(Besar lagi bagus)

2 . Balutkan mangkuk dengan pembalut makanan.

3 . Sapukan gam tepung seperti biasa . (Pastikan semua celah kertas digam)


Then,biarkan sejuk sebab kalau dah sejuk kertas tu akan menjadi keras.
Kalau nak cepat letak kat bawah kipas je . HAHA

Lepas tu barulah korang boleh tanggalkan plastik tu perlahan-lahan dari mangkuk.
Ingat erh PERLAHAN-LAHAN. Cause kalau korang guna wrapping plastic seperti kat atas tu memang susah nak tanggalkan sebab plastic tu jenis yang melekat.

Tadi hampir rosak juga bila aku tanggalkan.

So here it is.




Colour kertas tu tak matching sangat -.-

So thats all. 

For more DIY' click here,



ADIOS







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...