SKY Castle | Korean Drama

| on
10:45
Assalamualaikum


banyak nya korean drama yang baru keluar sekarang fuhh. Tak dapat nak catch up dengan semua drama2 baru ni. Tapi sekarang tengah cuti semester so aku dah start tengok beberapa drama. Honestly, banyak drama yang aku terpaksa drop macam your honor, lovely horribly, life, devilish joy etc. Taktau bila nak sambung tengok lagi.


Sekarang ni tengah layan drama the beauty inside, room no 9 & sky castle ni je lah dulu. & siapa2 yang tengah free sekarang ni, i really really recommend tengok drama SKY Castle! Rating drama ni tinggi gilaaa kat korea. Aku terkejut tengok rating drama ni sampai 20+ sebab drama ni ditayangkan kat JTBC. Kalau SBS,KBS or MBC aku tak heran sangat lah. JTBC ni baru lagi kot.


Pelakon, ost, plot semua perfect! Pelakon2 dalam drama ni memang tip top.


Image result for sky castle korean drama

"SKY Castle" follows the lives of 4 women living in luxurious SKY Castle neighborhood. They try make their husbands more successful and raise their children like prince and princesses.


SKY Castle ni macam perumahan untuk orang-orang elite & yang ada jawatan tinggi. Kebanyakkan yang tinggal kat sky castle ni terdiri daripada doctor, lawyer etc. Parents dalam drama ni sangat strict dalam pelajaran anak2 diorang. Diorang nak anak diorang berjaya & dapat masuk kat SNU medical school, salah satu top university kat Korea. So nanti korang boleh tengok pelbagai cara yang diorang buat untuk pastikan anak diorang dapat masuk & berjaya.


Image result for sky castle korean drama


first episode tu lebih fokus kepada keluarga Young-Jae (gambar atas). Diorang buat party untuk keluarga Young Jae sebab dia berjaya masuk SNU. Lepas party tu mula lah parents keluarga yang lain especially the moms nak mintak tips untuk masuk SNU dari mak Young-Jae. & then tiba2 kat last scene episode 1 or 2, mak Young-Jae ni bunuh diri guna senapang. Hah masa tu lah satu persatu rahsia terbongkar.


Lepas kes bunuh diri tu, keluarga Young Jae ni berpindah dari SKY Castle. Pastu masuk lah satu family yang baru lagi iaitu family Woo Joo.


okay sebelum tu aku nak explain sikit pasal family yang ada kat SKY Castle ni.



Yang ni family Woo Joo (nama budak laki tu haha) Family Woo Joo ni tak strict sangat macam family yang lain. Diorang jenis yang tidak pandang kepada harta or grade etc. They are more down to earth lah macam tu. Bapa dia doctor, mak tiri dia ni pula seorang penulis buku kanak-kanak. Tapi lepas dia tahu pasal kes mak Young-Jae tu dia mula nak siasat apa sebenarnya penyebab mak Young Jae tu bunuh diri.



yang ni pulak family Yeh Suh (budak pompuan yang pakai dress putih). Mak dia macam watak utama jugak dalam drama ni. Tapi mak dia jenis yang pentingkan family dia sendiri je. Dia tak kisah pasal orang lain,janji anak dia Yeh Suh tu dapat masuk SNU. Yeh Suh ni pulak jenis yang memang tak perlu dipaksa untuk belajar sebab dia pun nak sangat masuk SNU so memang setiap masa lah tengok dia ni asyik belajar je. Dia selalu score full marks dalam exams tapi perangai dia macam nak mintak penampar je HAHAHAHA dia jenis yang ikut kepala dia je. Mak dia pun ikut je lah apa yang dia nak. Family ni paling banyak masalah. Dari bapak dia sampai lah ke mak dia semua bermasalah. 

Aku taknak explain banyak sangat sebab nanti terbagi spoiler pulak. Mak Yeh Suh ni ada hired tutor untuk Yeh Suh. Hah tutor dia ni pun misteri gak. Hampir semua pelajar yang dia ajar either bunuh diri or memberontak. Mak Young Jae pun hired tutor yang sama and the reason mak Young Jae ni bunuh diri pun ada kaitan dengan tutor ni. Yang ni korang kena tengok sendiri sebab susah nak explain HAHAHA plus ada banyak spoiler 



Family Soo Han ni tak banyak masalah sangat. Mak dia tu je lah yang asyik buat masalah hahaha. Family diorang ni lawak sikit especially scenes bapak dia tu. Pernah sekali mak dia ni marah Soo Han sampai dia lari dari rumah. Menangis je lah mak dia pergi cari. Oh ya, family ni je lah yang parents dia masih tidur sekatil HAHAHA parents yang lain semua tido guna katil berasingan. 



Family ni yang aku paling suka HAHAHAHA serious talk, aku lebih suka & terhibur tengok family ni. Mak dia cantik gilaaa. Bapak diorang je lah yang strict nak mampus, sebab dia memang paksa anak2 dia scores dalam exams. Setiap kali masuk je scenes bapak dia ni, aku mesti tergelak hahaha muka dia lawak gila kot. Mak diorang pulak jenis yang caring and tak paksa anak2 dia untuk belajar.

Anak pompuan (Se-Ri) dia ni yang ada masalah. Selama ni diorang dok banggakan Se-Ri ni pelajar Harvard University. Sekali tengok rupanya selama ni dia tipu parents dia. Scene mak dia menangis bila dengar Se Ri ni disaman oleh pihak Harvard tu perghhh memang heartbreaking gila. Aku sampai menangis lap2 pipi guna tisu HAHAHAHA 


Related image

ni hah tutor yang ajar Ye Suh & Young Jae. Aku rasa dia ni ada masalah mental. Maybe masa lalu dia tu kot yang buat dia macam ni. But seriously, I hate her character. 


Image result for sky castle korean drama

nama dia Kim Hye Na. Rival Ye Suh kat sekolah. actually ada lagi kaitan dia dengan Ye Suh tapi taknak bagi spoiler. Honestly, aku tak suka character dia dalam drama ni. Although dia sebenarnya boleh dikatakan sebagai mangsa or tak bersalah dalam drama ni. But seriously, kalau aku jadi dia kan aku takkan melibatkan diri dengan keluarga Ye Suh. Tapi pengakhiran watak dia sedih sangat2. If only dia tak masuk campur or tak perlu ambil tahu pasal family Ye Suh, maybe dia masih boleh survive dalam drama ni. But yeah, dah terlambat. 


Drama ni ada banyak pengajaran yang kita boleh ambil. aku rasa sedih gila tengok dari segi parenting orang korea ni. aku rasa benda2 dalam drama ni ada yang real ada yang tak. Kesian pulak aku tengok budak2 yang kena 24 hours hadap buku & belajar. I don't know if its true or not, tapi selama ni aku tengok drama korea, diorang punya sistem pendidikan or pembelajaran tu macam susah gila. Aku yang tengok drama tu pulak yang stress.


drama ni masih ada few episodes lagi. Diorang tambah 2 episodes kalau tak silap sebab drama ni dapat sambutan. Aku review gitu2 je eh sebab taktau ending drama ni macam mana hahaha


anyway, this drama is so freaking good. Sekali sekala tengok drama macam ni guys, sebab mungkin selama ni asyik tengok drama yang banyak romance so why not tukar sikit selera tu? hahaha lmao




New Skincare | Review

| on
22:37
Assalamualaikum


Happy new year everyone! 💥💥💥


Aku stuck kat asrama sekarang ni sebab exam week. Saja curi masa nak update blog ni. Kalau boleh tahun ni nak update banyak sikit dari tahun lepas. Maybe sebab sekarang ni ramai sangat bloggers yang dah tak aktif so aku pun rasa macam malas dah nak update. Ok alasan je tu


bulan 3 tahun lepas aku ada update pasal new skincare routine. You can read it here if you want to [New Skincare Routine 2018]

aku suka tukar2 skincare sebab aku nak tengok produk mana yang sesuai untuk muka aku. Kalau produk tu bagus of course aku akan repeat order lagi. Tapi semua skincare yang aku beli tahun lepas tu semua nya tak best. Macam mehhh, tak ada kesan sangat kat muka aku. 

I thought that i'm gonna purchase another innisfree or nature republic's products, tapi kali ni aku tak beli langsung skincare dari jenama ni. Dah dua tahun aku guna products diorang,rasanya semua jenis produk diorang aku dah guna (just aku tak update semua dlm blog je). Tapi sekarang ni aku dah tak tengok pun produk diorang ni. Kalau boleh nak try jenama lain pulak. 



tadaaaaa! my new babies hihi


aku start guna produk2 ni 7 november 2018. So kira dah 2 bulan lebih jugak lah aku guna ni.
Sorry guys aku tak ambil gambar produk ni satu2 eh sebab masa tu busy pastu terlupa nak ambil so ni je lah gambar hahaha ok jom tengok review dari aku 


Semua produk ni aku beli kat e'Ace. Kedai ni jual semua produk skincare jenama korea. Masa tu aku malas nak beli online sebab haritu aku survey ada produk yang tak ada stock kat althea & hermo. Aku malas nak tunggu ada stock so aku cari je lah kat Vivacity. Nasib baik semua produk yang aku nak ada.

Tapi satu je lah masalahnya. Harga dia jauh berbeza dari althea & hermo. MAHAL SANGAT. PERGHH semua barang ni aku beli dah cecah RM450+ tau tak?! Balik tu aku pergi compare pulak harga dia dari online shop lain HAHAHAHA  menyesal pulak aku. Ughh but whatever. 

Anyway,


BANILA CO : CLEAN IT ZERO CLEANSING BALM

I know benda ni khas untuk buang makeup je. But aku tetap nak beli gak hahaha. Nak jugak try sebenarnya. Aku terbeli pun sebab youtuber Michellechoi. Dia asyik puji produk ni so aku pun "hmm,habislah duit aku lepas ni 😅" . Dia ada bagi tips nak guna cleansing balm ni tau. & bila aku massage muka aku guna ni aku dapat rasa macam ada rasa2 pasir je kat area hidung aku (gosh i don't how to explain this HELP ME) i love massage my face using this product! Cleansing balm ni macam minyak je sebenarnya. 

Repurchase? 

Yes!



COSRX SALICYLIC ACID DAILY GENTLE CLEANSER

aku teringin nak try produk dari Cosrx so aku pun decide nak try guna cleanser ni. Bagi aku produk ni ok lah jugak. Tak ada effect sangat bagi aku. Aku rasa macam kulit aku kering je lepas guna ni. But overall, tak ada effect mana pun.


Repurchase?

Nope.



DEAR,KLAIRS SUPPLE PREPARATION TONER

I LOVE THIS TONER! No wonder ramai yang kata produk ni bagus. Kalau korang tengok kat althea or hermo produk ni dapat 5 bintang tau. Ramai je yang bagi positive reviews. Lepas cuci muka guna cleanser cosrx tu aku terus letak toner ni kat muka. Rasa fresh sangat2! Packaging dia pun simple je. I love the smell too. It really helps to hydrate my skin. 

Repurchase?

Absolutely!


COSRX ADVANCED SNAIL 96 MUCIN POWER ESSENCE

produk ni pun best gak! masa nak apply kat muka memang akan rasa a bit sticky sikit tapi cepat je absorb kat muka. I use this every single day. Produk ni pun dapat banyak positive reviews gak. I love the packaging as well.

Repurchase?

Maybe (sebab rasa macam nak try produk baru lagi lepasni hahaha)



DEAR, KLAIRS FRESHLY JUICED VITAMIN DROP

THIS IS MY FAVORITE PRODUCT SO FAR! I LOVEEEEE THIS! I will definitely repurchase this every year! 

Semua ni sebab terpengaruh dengan youtuber michellechoi tu lah hahaha . aku tengok masa dia apply vitamin ni fuhhh muka dia shining semacam je weiii! Kalau tak percaya nah tengok video dia ni [nightime skincare routine] aku guna vitamin ni day & night. Tapi kalau guna time siang jangan lupa guna sunscreen or moisturizer jugak eh. I really recommend this guys! Tapi itulah, harga vitamin ni pun boleh tahan mahal gak 😅 Tapi bagi aku botol dia boleh tahan besar sikit. Sampai sekarang masih tinggal setengah lagi padahal aku guna setiap hari kot. 


Repurchase?

Absolutely! 



GUERISSON 9COMPLEX LIFTING CREAM

Ni kira macam moisturizer. Packaging + bau cream ni memang perfect! Bau dia perghh aku suka sangat2 hahaha. 

But satu benda je yang aku tak suka, produk ni macam berminyak sikit. Maksud aku kau takleh nak apply banyak sangat sebab nanti nampak macam kau sapu minyak masak pulak kat muka kau tu HAHAHA oily sangat guys. Nak kata dia absorb kat muka macam tak je. Malam time aku nak tidur masih jugak dapat rasa muka aku berminyak semacam je. Thats why aku guna cream ni time malam je. & sampai sekarang cream ni masih banyak padahal dah 2 bulan aku guna hahaha. Macam lama je nak habis pakai ni aigoo. But bagi aku produk ni boleh lah jugak. Sesuai dengan muka aku,just aku tak suka part oily tu je lah.

Repurchase?

No. But tunggu cream ni habis dulu baru aku cari yang lain lol 





Ok guys. That's it for now. 

Lepas semua produk ni dah habis barulah aku survey cari produk yang lain pulak hahaha. Tapi haritu aku dah aim beberapa produk dah. Yang produk Klairs tu aku akan repurchase je sebab aku dah jatuh cinta sangat dengan produk ni hehe



ok bye 💓