Musketeers by Nadia Khan | Fixi Review

| on
14:40


"Rogol maruah, lagi parah." 一 Ray


Assalamualaikum


If you are a fan of Gantung then you probably ingat dengan ayat ni, because I do. Gosh, rindunya dengan watak-watak dalam novel ni! I know this may sound weird but I tak dapat move on bila baca novel ni dulu! And I'm quiet surprised yang aku tak pernah buat review pun pasal novel ni hahaha. 

I didn't know yang Nadia Khan akan buat prekuel untuk novel Gantung until my friend (Thanks Yani!) send a poster of Nadia Khan's 'Musketeers book tour' dekat Kuching! Aku yang tengah baring plan nak tidur awal terus terbangun, terjerit and I was like;

"WTH BILA MASA NADIA KHAN KELUARKAN BUKU BARU NI?!! AND PREKEUL UNTUK NOVEL GANTUNG PULAK TU?! WHATTTTTT?! "

I'm serious guys. Aku dah lama tak ikut perkembangan fixi so terkejut sekejap. Eh bukan sekejap, lama gak. Sebab unexpected kot! 

Dah tenang sekejap tu, aku pergi bukak website fixi because I can't freaking wait any longer! AND BAMMMM satu buku tu RM49.90 😭😂😂 


buku ni hardcover guysss. I'm cryinggggg 😭😭
dalam novel ni nanti korang akan tahu kenapa cover depan dia tulis "Musketeers or suicide squad"




Buku hardcover ini dicetak hanya sekali untuk mengumpul dana untuk pembikinan GANTUNG The Movie. Cerita MUSKETEERS tak akan keluar dalam bentuk paperback atau ebook.Ia prekuel GANTUNG yang menceritakan kehidupan empat sahabat itu  Gibbs, KJ, Troll dan Ray (dari Tingkatan 1 ke Tingkatan 4)

Thats why nak tak nak aku kena beli gak buku ni sebab takde dalam bentuk ebook and most importantly buku hardcover ni dicetak sekali je.


If you guys haven't read Gantung then pergi baca tu dulu. Sebab dalam Gantung korang akan tahu ending novel ni macam mana, kalau Musketeers ni pulak macam permulaan daripada kisah persahabatan diorang. Gantung:2 pulak sambungan kepada Gantung; after the incident.


Dalam Musketeers korang akan tahu macam mana friendship diorang bermula, macam mana KJ boleh sebilik dengan Gibbs. And most importantly (for me), latar belakang family diorang. Mula-mula baca tu aku rasa excited and banyak ketawa gak because I really really really love their friendship! But then, bila dah nak habis baca novel ni, aku kembali ke realiti sebab ending dia betul-betul sedih. 

dalam Musketeers korang akan tahu diorang ni daripada keluarga berada tapi keluarga diorang masing2 tak perfect mana. Dalam novel ni jugak korang akan tahu macam mana Musketeer code tu terbentuk. Paling best permulaan novel ni sebab kelakar gila baca part diorang boleh jadi sebilik sebab KJ je HAHAHA 

Aku tak berapa setuju dengan tindakan & perangai diorang (well obvioulsy), bak kata Ray rogol maruah, lagi parah. If only KJ tak buat prank tu, mungkin akan dapat happy ending. And I have to admit yang prank KJ tu melampau sangat because tak siapa pun yang dapat move on kalau benda macm tu terjadi kat diorang. I was so pissed off dengan abang Deepa yang sengaja tak bunuh Ray sebab bagi aku orang yang hidup itu lebih susah nak teruskan hidup kalau benda tragis gitu berlaku kat depan mata diorang sendiri (ni dalam Gantung). 


hm macam off topic je hahaha tiba-tiba cerita pasal Gantung pulak. But anyway, buku ni tak tebal pun so dalam sejam aku dapat habiskan. 



THIS!!! 


you guys kena beli jugak buku ni sebab based on skrip yang aku baca, jalan cerita dia sedikit berbeza dengan yang dalam novel (berdasarkan permulaan skrip ni je ye). Korang dah tengok ke drama Gantung The Series sebelum ni? Yang dilakonkan oleh Randy Pangalila. Aku dah tengok and yes drama tu memang sengaja dibiarkan tergantung begitu sahaja sebab akan ada movie nanti. Thats why wujudnya Musketeers ni sebab nak buat crowdfunding untuk pembikinan movie Gantung!!

Harap-harap jadi lah movie tu 😭😭



nahh aku belanja korang tengok first page untuk skrip Gantung. Tu pun kalau korang nampak HAHAH so baik korang zoom kan je 😂😂


macam biasa, aku tak suka bagi spoiler so kenalah baca sendiri. Sebab macam tak best je kalau aku bagi spoiler hmmm lol


Gantung:2 pun aku dah beli & baca but why aku boleh lupa pulak dengan jalan cerita dia eh? Hmm tak boleh jadi ni, kena baca balik.




Bye!



New Skincare Routine, December 2019 | Review

| on
20:06
Assalamualaikum


ni skincare routine untuk tahun lepas ye. But, I will definitely gonna repurchase most of the products dalam post ni. Ada product yang aku dah repurchase lebih dari 3 kali sebab berkesan dengan kulit aku.



Any familiar product yang korang nampak? Ok, let's begin.
Mostly semua product ni aku beli kat shopee, so pandai2 lah korang survey & cari yang ori ok?


1. Neogen Dermalogy Real Fresh Foam (Cranberry) | 160 g
RM43.30 



Honestly, this is not the best face wash yang aku pernah cuba. Every time aku guna ni, aku rasa macam kulit aku kering & tegang. Tak ada rasa fresh lepas guna hahaha. Thats why sekarang ni aku guna Hada Labo (hydra & whitening) je guys. Dah berapa banyak product yang aku cuba pun masih jugak tak dapat face wash yang sesuai dengan kulit aku. So buat masa ni aku stick dengan hada labo tu je sebab kulit aku tak rasa kering lepas guna ni. Maybe aku patut try yang green tea punya kot. 

Ada sesiapa yang dah pernah try product ni tak?



2. Pixi Glow Tonic | 100 ml
RM45.00


dah lamaaaaaa aku nak try toner ni lepas tengok post Kak Tqa! & trust me banyak sangat feedback yang positive untuk product ni! lepas guna toner ni, kulit nampak fresh & glowing je! serious tak tipu hahaha and obviously aku takkan guna toner lain dah. Tapi itulah, harga toner ni boleh buat aku tak makan dalam sebulan HAHAHA lmao but whatever I'm gonna buy it again anyway 


3. Missha Treatment Essence | 150 ml
RM79.90


dah berapa kali aku postpone nak beli essence ni sebab harga mahal sangat. Finally dapat gak guna! But honestly, aku tak dapat detect apa2 perubahan dekat kulit aku selepas 2 bulan guna. Maybe tak berkesan kat kulit aku kot hmmm. Korang boleh search kebaikan product ni kat google eh, sebab malas nak taip panjang2 HAHA basically essence ni untuk wrinkle repairing & whitening. 

here you go hehe


4. Madagascar Centella Asiatica 100 Ampoule | 50 ml
RM46.00



dalam banyak2 product, ampoule ni lah yang paling lama aku guna, sebab banyak sangat 😅 aku rasa semua orang tahu kebaikan centella kan? product ni pun selalu jadi perbualan gak & selalu tengok orang guna so aku pun terjebak nak try. Aku apply ampoule ni banyak2 time ada bekas jerawat, alhamdulilah dalam 2 hari gitu hilang gak sikit2 bekas tu. Thats why sekarang ni aku akan cari product yang ada centella je sebab berkesan kat kulit aku.


5. Coreana Lab Ample : N Vcshot Ampoule | 30 ml
RM45.60


Idk why aku beli banyak sangat ampoule but this one tho!!! aku recommend sangat ampoule ni! trust me, this one is the best so far. Aku dah pernah buat review pasal product ni so dipersilakan baca hehe


6. Etude House Moistfull Collagen Cream | 75 ml
RM55.00


(pls refer balik gambar kat atas sekali sebab aku lupa nak ambil gambar geezzz)

THIS.IS.MY.FAV.MOISTURIZER.SO.FAR

and again, this was my second bottle!! I super love love love the smell and the texture! Wangi sangat pastu bila guna je kulit rasa lembap fuhh macam kulit baby gituuuu 😍😍 aku tahu macam over sangat bunyi tu, but i'm serious. Moisturizer ni berkesan sangat kat kulit aku. 


7. Biore UV Perfect Block Milk Moisture | 25 ml
RM13.80

Ok takde gambar untuk sunblock ni lol. Aku rasa semua dah tahu pasal sunblock ni kan? Dah nak dekat setahun lebih gak aku guna ni sebab bagi aku ni je sunblock yang bagi aku tak berminyak. 



8. Nixoderm Ointment | 5.34 g
RM6 (beli kat pharmacy)


I will make a different post for this one sebab aku sangat sangat terpegun dengan keberkesanan (?) product ni! This is my penyelamat setiap kali jerawat baru muncul! Dalam sehari je jerawat tu akan hilang. Ointment ni lebih berkesan daripada pimple patch yang korang guna sekarang ni hahaha lol
so just wait for my next post ok?




actually ada banyak lagi product baru yang aku cuba tapi banyak yang tak berkesan so mehh malas lah nak update hehe


ok bye!