30 Dec 2015

Tag Answers | Part 3


Assalamualaikum

Thank you to blogger Mrs Naa for the tag :) 

btw yang bawah ni pulak ialah answer tag yang sebelum ni


Tag Answers | Part 1

Tag Answers | Part 2

Okay let's start with the questions.


1. Tell a little bit about yourself.

Okay intro. Nama boleh panggil Tashira. I'm 19 years old (2015) so tahun depan dah 20. Belum tua lagi ni. Masih cergas. I like kpop haha k itu takyah bagitau. I'm a shy person and kalau nak berkenalan haruslah tegur aku dulu baru aku layan kahkah


2. Advantage of being a blogger?

For me,aku bersyukur gila dapat jadi blogger yelah dalam ramai ramai kawan yang aku ada aku sorang je ada blog. Active gitu. Banyak faedah buat blog ni sebenarnya,kau dapat baca kisah orang lain,banyak info yang korang boleh dapat and yang penting dapat hadiah free je kalau menang giveaway hahaha


3. Disadvantage of being a blogger? 

Satu je kot. Which is aku takut family member aku baca blog aku ni. Tak kira lah cousin ke aunty ke parents ke semua aku tak nak bagitau link blog aku ni. Kalau boleh aku nak orang yang aku tak kenal je baca blog aku ni. Aman sikit hahaha


4. If you had a chance to go to a trip,which country you want to visit?
First,aku nak jelajah Malaysia dulu. Semua negeri di Malaysia. Lepas tu baru aku nak jejakkan kaki ke Korea . Kenapa nak ke Korea? Takyah cakap pun korang dah tahu. Cisss haha


5. Eating or sleeping? Which one do you prefer?

Both lah. Lepas makan boleh tidur


6. Phone or laptop? 
Yang ni pun both. Wajib ada ni kalau tak merana hidup haha


7. The most person you admire? Why?

Otak jam .............................. Ntah.


8. Do you love your blog?

Nope. Ada orang yang nak beli blog aku ni tak? K kidding


9. What is your hobbies?
Watching K-drama & k-variety shows,reading novels,spend my money,bukak blog


10. What is the best present you get on your birthday?

All of it. Sebab diorang dah susah payah nak belikan hadiah untuk aku. hehe




Finally habis haha thank you again yaaaa :)





































27 Dec 2015

2015, the end.



Assalamualaikum

This will be my last post (2015). haha
Actually aku malas nak buat post ni tapi oleh sebab nak dijadikan sebagai memory pada tahun yang akan datang so kena buat jugaklah. Nak perahkan otak jugak buat post ni erhhh


If i look back pada awal tahun 2015,selepas dikira-kira sebanyak 31 post sahaja yang aku dah buat selama setahun ni. Dulu bukan main banyak lagi kan tashira? Buat lah lagi buat buat. Last-last nanti langsung tak ter-update pulak hahaha


Banyak happy memories tak tahun ni? Hmm hmm hmm hmm
Ntah lah.


Rasa macam mehh . Kalau happy memories of course lah ingat sampai sekarang kan. Tapi kenapa eh aku tak ingat apa-apa langsung ni. Bila diimbas balik tak banyak sangat aktiviti or perkara yang bermakna aku buat tahun ni. Same goes to last year. Best nye hidup engkau. Dok rumah 247 kan biasalah tu.


My 2015 wishlist macam tak menjadi je hahahaha . 2016 aku just nak capai 3 benda je. Which is ambik degree,dapat result yang bagus (STPM) & nak cari pengalaman yang berharga. Itu jelah. Pengalaman akan matangkan fikiran kau so just face it tashira. Takyah cengeng sangat tak ada orang nak pujuk kau


Post aku dalam tahun ni rasanya almost pasal tingkatan 6 kot. Tak tahu pulak yang aku ni obses dgn form 6 -.- haha


Budak Tingkatan 6
Blank
Random #4


Tak banyak yang nak ditaipkan sebab nothing special yang berlaku tahun ni. Tapi aku perasan jugaklah yang aku dah bertambah matang sekarang. Well done! hahaha
Sometimes selalu jugak aku bandingkan kehidupan aku ni dgn org lain,perasaan tu memang tak tahu nak kata apa,down gila tahu tak? Jealous,yes jealous. Sebab tulah aku kata social media sekarang ni membawa pengaruh yang buruk. agree? Hmmm


I just hope that 2016 will bring a lot of good memories,inshaallah. Harap jugaklah dapat dekatkan lagi  diri ni dengan Allah. 

Apesal aku rasa sedih sangat ni hahaha fighting tashira! 




and also good luck untuk korang semua. Fighting!




 

26 Dec 2015

Tag Answers | Part 2


Again,gambar Top :P


Assalamualaikum

Kali ni nak jawab soalan daripada Yoo pulak. Thanks for tag ya :)


1. Apakah impian anda yang paling anda nak?
Berjaya dalam hidup. Berjaya dari segala-galanya. haha
nak jadi seorang business woman. Inshaallah satu hari nanti kan.

2. Apakah perkara-perkara atau benda comel bagi anda?
Perkara-perkara? Kalau orang boleh tak? HAHAHA
Top,G-Dragon & Sehun. Dah start dah gila dia ni dgn kpop hahaha

3. 15 tahun kemudian,agak-agaknya macam mana keadaan anda ya?
Ntah lah. Tak terfikir pulak. Tiba-tiba rasa sedih je ni haha xD


4. Buku ataupun cerita yang membawa seribu makna dalam hidup anda?
Kalau buku tak ada kot. Jadikan sbg inspirasi maybe ada. Kalau cerita tu boleh termasuk drama kan? Drama Shut up Flower boy band & good friends. Try lah tengok. Both drama ni tentang persahabatan.

5. Alat muzik apa yang anda harap anda dapat mainkan?
Semuaaaaaaaaaaa. Especially piano,gitar & drum.


6. Apakah/siapakah yang memberi anda inspirasi untuk terus berblogging?

Kak Fatin Liyana :) hehe


7. Genres kegemaran anda?

Romantik komedi. 


8. Ceritakan pengalaman yang membanggakan diri anda?
Dapat sambungkan pelajaran ke tingkatan 6. Banyak sangat kenangan pahit & manisnya .


9. Adakah anda ada trauma/fobia kepada apa-apa?
Kalau fobia being alone tu adalah sikit-sikit haha. Aku tak biasa kalau ditinggalkan sorang-sorang. Even nak berjalan ke sesuatu tempat pun perlukan teman jugak. haha menyampah kan? lol


Baru perasan soalan ada 9 je. hehe

Anyway thanks for the tag! Harap jawapan saya ni dapat memuaskan hati awak. Sorry kalau jawapan saya ni banyak sangat merapunya. hahaha peace (Y)




























25 Dec 2015

Tag Answers | Part 1



Assalamualaikum

Malam ni nak jawab soalan yang telah diberikan oleh Aishah . Thanks for the tag btw :)

Okay kite start dgn soalan daripada Aishah.


1. Apa movie kegemaran korang?
Kalau movie rasanya tak ada kot. Sebab jarang tengok tv haha if drama korea tu banyak. Tak dapat nak senaraikan. Nak tengok ke drama korea ni kalau aku listkan? hehe

2. Perangai org yang macam mana korang paling tak suka? Berikan 2 sebab.
 Busybody & sensitif. Of course semua org tak suka kan dgn org yg busybody ni. Org yg sensitif ni pulak jenis yg kita perlu sentiasa menjaga pertuturan kata so i dont like that. Sikit-sikit nak merajuk,nak marah erh menyampah haha

3. Warna kegemaran korang?
Pink & grey. Pink of course lah i ni kan feminin gitu haha pui. Tapi lately aku lebih tertarik dengan warna grey. I dont know why

4. Berapa org sahabat korang? 
Sahabat tu bestfriend@kawan sejati kan? haha confuse mak haha
Kalau bestfriend tak ada kot. Cause aku tak caya sangat dgn org skrg ni. Kawan biasa biasa tu adalah. Ramai.

5. Pernah bergaduh dgn adik-beradik? Sebab.
Mustahil tak pernah. Selalu,always,everytime,everyday! haha sebab bergaduh tu byk sgt yang tak masuk dek akal. Biasalah bergaduh kejap je nanti okaylah tu.

6. Nak masuk pintu syurga @ pintu neraka? Bagi 6 amalan yg korang buat untuk masuk pintu yg korang pilih.
Yang ni takyah tulis pun dah tahu nak pilih apa kan? Siapalah yg tak nak masuk syurga.
Amalan yang perlu dibuat utk masuk syurga ialah spt solat,berbakti kpd ibu bapa,jaga pegaulan dan lain-lain :D

7. Adakah korang suka bersenam untuk dapat badan yg sihat? Jenis senaman?
Yes. Memang nak sangat tengok badan sihat dgn melakukan senaman. Tapi selama ni tengok orang buat senaman jelah,nak tunggu diri sendiri ni buat entah bilalah tu kan hahaha 

8. Apa yang korang inginkan masa hari jadi korang?
Nak senaraikan semua ke? Boleh je haha
Money (like a lot), Iphone, Macbook, kereta, novels, shoes, money, money, money, money .
Alamak terlebih pulak money tu hahaha lol

9. Kalau korang nak disuruh sampaikan dakwah,siapakah yg korang nak dakwahkan dulu?
Tettttt. Otak blank kejap. Hmmm

10. Apa yang korang rasa kurang dalam blog aku ni?
Tak nampak apa2 yang kurang pun. Cantik je. Especially gambar mata tu. Cun gila. 



Thanks for the tag Aishah! hihi peaceeee ^^








































NANO WHITE FRESH | Review

Assalamualaikum


Couple days ago aku ternampak my little cousin (not that little lah,dah form 4 skrg haha) guna product yang sangat menarik pada mata aku. i mean packaging dia comel gila kot. Terus je pergi serbu dia tanya guna product apa. Maklum lah aku ni jenis yang main hentam je nak guna apa janji muka tak berjerawat :P haha



Lepas dengar explanation dari dia aku decide nak try guna jugak. So the next day aku terus pergi beli kat watson. Setahu aku product ni dah lama kan? Aku je yang ketinggalan zaman sangat -.-




Untung jugak aku pergi beli haritu sebab ada promotion beli dalam satu pek terus. harga dalam RM28.90 kalau tak silap aku. Nampak tak betapa cutenyaaaaaaa product ni??


Dalam ni ada tiga benda which is



Dark spot corrector (bentuk ori besar sikit dari yang ni)




Mattifying Moisturiser (diguna selepas pencuci muka)



Foam Cleanser



Anti Dullness Scrub ( diguna 2 kali dalam seminggu sahaja)

yang ni pulak tak termasuk dalam satu set tu aku beli separate which is dalam RM15.90 kot.


Nano white fresh mempunyai formula vitamin C, sea algea dan tea oil.




Setakat ni baru dalam beberapa hari try so tak tahu lagi whether berkesan ke tak tapi bila first time guna cleanser and scrub tu muka memang rasa macam licin & segar habis. Moisturiser dia pun tak berapa berminyak so not bad. Haha


Kalau nak tahu lebih lanjut cari je kat fb page diorang sebab aku tak pakar sangat haha



*Update 23/2/2016


Aku dah guna produk ni for more than 1 months already. So nak share gak kesan selepas gunakannya.


First,the dark spot corrector. Nak kata berkesan tak jugak. But it takes like few weeks barulah dark spot aku ni hilang. Sometimes tak ada kesan langsung.


Second,foam cleanser & anti dullness scrub. Best! Bau wangi and it feels fresh selepas diguna especially lepas guna anti dullness scrub,rasa macam muka licin selicinnya. The foam cleanser pun sama gak.


Mattifying Moisturiser. I think this is my favorite moisturiser so far. Bila guna je muka tak berminyak cause moisturiser ni cepat meresap dalam kulit(?). Tak macam krim safi yang aku guna sebelum ni. Berminyak sangat tapi bau memang wangi lah.


So far,aku tak nampak perubahan sangat guna produk nano white fresh ni. Yang aku perasan muka aku dah kurang berminyak lah. Bagi aku bolehlah kalau korang nak try produk ni. Tak ada masalah. Its just that perlu tengok kulit korang jugak,kalau kulit korang makin teruk guna ni aku suggest korang stop guna for a while,maybe tak sesuai dengan kulit korang. Lain orang,lain kulit kan? (macam pelik je ayat aku ni. heh)


Lepas ni nak try product oxy pulak :)


24 Dec 2015

Angry Mom | Korean Drama


Assalamualaikum

I'm back with korean drama! Drama ni dah lama ditayangkan dalam bulan 3 tahun ni.
Pelakon nya ialah  Kim Hee-sunKim Yoo-jung, and Ji Hyun-woo.

What i can say is drama ni berkaitan dengan alam persekolahan and a little bit about politik. Bagi aku lah kan kebanyakkan drama korea yang aku tengok almost semua ada kaitan dengan politik & kuasa so dah tak heran sangat lah, hahaha





The plot :

Jo Kang-ja was once legendary for being the toughest, most feared troublemaker at her Busan high school. When she gets pregnant in her late teens, she drops out of school and tries to become a responsible mother to her daughter, Oh Ah-ran. Fast-forward to the present, and Kang-ja is now in her thirties and Ah-ran is a teenager. The two have a contentious relationship, with Ah-ran ashamed of her quick-tempered, foul-mouthed, sashimi knife-wielding mother for the latter's unrefined ajumma manners.
When Ah-ran befriends the class outcast, it makes her the target of the school bullies who make her life hell; yet she's too proud to tell her mother what's happening. When Kang-ja finds out that her daughter is getting bullied, she decides to take matters into her own hands. Unbeknownst to Ah-ran, she enrolls in her daughter's high school as an undercover student with the false name "Jo Bang-wool" to teach those bullies a lesson. But, she learns that there are bigger, darker problems within the educational system, and Kang-ja makes it her mission to put a stop to the school violence, with the help of Ah-ran and naive, idealistic homeroom teacher Park No-ah.


Aku memang recommend lah untuk tengok drama ni. Drama ni more to sifat seorang ibu yang ingin protect anaknya daripada dibuli. Tapi banyak sangat halangan. Funny scenes pun banyak jugak escpecially part student laki tu jatuh cinta dengan Jo Kang Ja  (mak Oh Ah Ran) & akhirnya kecewa selepas tahu Jo Kang Ja tu ahjumaa hahahaha. Memang the best lah. 

this guy hahaha
Part pasal kuasa tu agak menyampah sikit sebab tahu aje lah kan kalau dah kaya & mempunyai kedudukan yang tinggi semua benda pun boleh buat termasuk nak bunuh orang.

Ending drama ni happy ending so jangan risau. Haha ada jugak part yang sedih tapi kejap aje.

Saya bagi 9/10 star untuk drama ni. Ntah lah bagi aku drama ni memang best tapi maybe ada jugak setengah org yang tak berminat sangat ikut citarasa masing masing lah kan.

Kalau nak tengok boleh je pergi ke Dramafire.

Enjoy!

5 Dec 2015

Oh My Ghostess | Korean Drama


Oh My Ghostess promotional poster.jpg

Assalamualaikum

Cuti ni memang k drama je lah kerja aku. Sebelum ni rasa bersalah pulak nak tengok sebab exam week -.-


I really recommend drama ni. MUST WATCH! Serious best. Hampir sama macam drama The Master's Sun. Hampir je lah. 

Park Bo Young dalam drama ni memang cute! Chemistry diorang memang cun hahaha

 Na Bong-sun (Park Bo-young) has an extremely timid personality and low self-esteem, doesn't have any close friends, and is constantly getting reprimanded at her job as an assistant chef at Sun Restaurant. She also occasionally sees ghosts, thanks to ashaman grandmother (Lee Jung-eun). One day, Bong-sun gets possessed by a lustful virgin ghost named Shin Soon-ae (Kim Seul-gie). To make up for the lack of romance in her short life and believing that only by losing her virginity will she be able to "resolve her grudge" and move on to the afterlife, Soon-ae is determined to seduce as many men as she can by possessing various women, and she finds the perfect vessel in Bong-sun.
Bong-sun's boss is arrogant star chef Kang Sun-woo (Jo Jung-suk), whom she secretly has a crush on. Sun-woo hasn't dated anyone since getting his heart broken by his college friend Lee So-hyung (Park Jung-ah), who's a TV producer. But when Bong-sun seemingly gets rid of her shyness and suddenly changes into a confident, dynamic woman, she finally catches his eye. Meanwhile, the mystery surrounding Soon-ae's death involves Sun-woo's brother-in-law, a kind police officer, Choi Sung-jae (Lim Ju-hwan), who may not be what he seems.




Drama ni ada ciri romance + mystery . Tak rugi korang tengok. So far sekarang ni aku tengok sampai episode 10 je. Rileks dulu . Haha
Tak nak cakap banyak korang tengok je lah sendiri.

Kalau nak tengok boleh je ke website Dramacool or Dramafire.





2 Dec 2015

Tutorial Cara Download Drama Korea

Tutorial ni direquest oleh Diana. So harap-haraplah tutorial ni dapat membantu awak download drama korea ye? hehe\


Anyway,nak download ni senang je caranya tapi line internet tu mesti kuat lah ye. Satu episode drama korea adalah dalam 200 MB+. Kadang kadang 180/190 MB. Kalau yang HD tu memang besar lah tapi aku tak nak yang HD sebab besar & lambat nak download.


Kalau drama aku download kat website https://dramacools.io (website ni selalu tukar url so pandai2 korang lah nak cari ok) & http://dramafire.com/.
__________________________________________________________

*update 29/7/17*

kadang2 aku memang geram dengan website dramacool ni,sebab ade je masalah so aku memang dah tak guna dah. Korang pergi ke website http://myasiantv.se je download. Cara macam biasalah. Tapi website dramafire masih okay lagi cuma line internet kena laju lah kalau tak memang asyik fail je lah download tu,quality video diorang pun memang terbaik.


____________________________________________________________


If variety shows like runningman pulak aku selalu download kat http://kshowonline.com. Yang ni rasanya ramai yang dah tahu kan?


1. So first, korang pergi ke website https://dramacools.io .  Then search drama/movie yang korang nak




2. Kalau dah dapat klik kan drama tu and scroll down until you see this. yang warna biru bertulis "sub" tu maksudnya dah ada subtitle. kalau nampak warna kuning "raw" pulak maksudnya belum ada subs lagi. kena tunggu lah dulu sebab selalunya diorang akan update kemudian.



3. then, tekan butang download kat bawah . like this



lepas tu akan keluarlah page yang macam ni




4. The next thing you should do is just download it.



Tekan right click,save link as,cari folder korang and klik save! Aku download yang 360p ya. Kalau korang nak tengok HD boleh je tekan right click download 720p tu.

sometimes website diorang ada sedikit masalah so korang kena tunggu lah sampai diorang fix the problem.


Cara yang kedua pulak kat http://dramafire.com. Cara dia sama je korang search drama yang korang nak then tekan ep 1 then korang cari server that look like this (gambar). Sebab dalam satu ep tu ada tiga/dua server yang berlainan kan?


Klik "start video" . tunggu ads then klik arrow download (gambar)




Then just tekan download file.



Done! Korang cuma perlu tunggu sampai dah habis download je.
You can also use the first server to download,button download ada kat atas sebelah kanan video.


Easy right? Selalu macam ni lah cara aku download. Lama memang lama tapi demi nak tengok drama tu sanggup je tunggu hahahaha



Kalau tak faham tanya je kat cbox or komen okay?


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...