Kitafund : Platform Untuk Mengumpul Dana --- Jom Bagi Sumbangan!

| on
12:06
Assalamualaikum


Disclaimer : This is not a sponsored post. Saja nak share hehe


semalam tengah syok tengok insta story then tiba-tiba ternampak story kumpul dana untuk vaksin kucing-kucing jalanan. so aku pun tekan link tu. aku ingatkan owner yang tengah nak kumpul dana tu punya website tapi rupanya website tu tolong diorang kumpulkan dana. Erm, tak reti nak explain so aku harap korang faham setakat ni hahaha


Apa itu Kitafund (CrowdFunding)?

Crowdfunding adalah suatu usaha mengumpul dana yang melibatkan orang ramai.

Sebagai contoh, jika kita mampu meyakinkan 10,000 orang untuk memberi sumbangan sebanyak RM10 setiap orang, kita akan berjaya mengumpulkan dana sebanyak RM100,000.

Disebabkan itu, crowdfunding yang efektif dan berkesan selalunya dijalankan secara atas talian. Melalui cara ini, info berkenaan kempen dan keperluan kecemasan perubatan boleh disebarkan secara meluas dengan lebih mudah dan pantas.

Laman ini telah ditubuhkan bagi membenarkan kita untuk bekerjasama dalam membantu mereka yang memerlukan, secara telus dan mudah.


Selain daripada Kitafund, syarikat diorang ni ada tubuhkan skolafund.com jugak di mana ia adalah sebuah laman crowdfunding yang bermatlamat untuk membantu pelajar-pelajar, terutama daripada golongan yang kurang berkemampuan, mendapat dana bagi pendidikan tinggi dan peluang-peluang yang berkait dengan pendidikan tinggi. Setakat ini (April 2019), sebanyak RM 1.6 juta telah disumbang oleh orang ramai untuk membantu hampir 300 pelajar melalui Skolafund.com.


Bagaimanakah cara untuk menyumbang?

1. Buka laman web https://kitafund.com

2. Cari kempen yang korang nak sumbangkan & tekan 'lihat kempen'. (Korang boleh baca dulu kisah or berapa banyak dana yang diorang perlukan untuk kempen tu)



3. Tekan 'sumbang' / 'sponsor'



4. Nyatakan jumlah yang korang nak sumbangkan. Or boleh tekan MYR20/50/100. 
oh ya, kalau bayar guna Molpay akan dikenakan caj 3%, paypal pulak caj 5%+RM1. yang Molpay tu caj berapa sen je dont worry.


5. pastu korang akan dibawa direct ke laman khas untuk pembayaran. Yang ni rasanya semua tahu lah kan step tu macam mana?

6. And you're done!!


Tak kisah korang nak sumbang berapa asalkan niat tu ikhlas & nak bantu je. So lepas ni boleh lah bukak website ni je kalau tiba2 rasa macam nak buat derma kan? Hehe


kat sini aku pastekan link tu besar-besar eh takut korang tak perasan pulak link yang aku letak kat atas tu






Selamat beramal guys hehe

Craving Satisfied #7

| on
12:21
Assalamualaikum


before that,

have you ever heard about Shopback? Basically Shopback is an app yang akan bagi korang cashback setiap kali korang berbelanja online! As for now, aku dah berjaya kumpul RM132+ guys! Want to know more? You can read my previous post here 👉 Shopback | Review

______________________________________________________________________


last post untuk tajuk ni ialah tahun lepas guys! time ni aku masih dalam semester 3 lagi. hmmm cepatnya masa berlalu, macam tak percaya je dah nak habis tahun 2019 ni.



i don't know what to post soooo ..... let's just skip the intro shall we 😂




so what do you do bila ternampak food truck tersusun kat depan fakulti korang? Obviously korang akan rasa excited kan?! Ke aku je? Ni ais kacang Swee Kang. Kalau korang tanya orang local tempat makan yang best kat kuching sarawak ni, confirm Swee Kang Ais Kacang termasuk dalam list tu. Sebab SERIOUS SEDAP! 



aku tak tahu kenapa aku suka sangat dengan ais kacang HAHAHA semester 4 ni aku banyak melantak ais kacang je. Ais kacang kat warung area kolej aku ni pun sedap jugak! Setiap kali makan sini memang order ais kacang je lah.





tengok gambar ni buat aku craving je lah huwaaaaaaaaaaaaaaaaaa. fyi, location shopping mall ni ambik masa dalam 5 minit je dari kolej aku. kadang-kadang tu tak sampai 5 minit pun lol. so obviously, setiap kali lepas shopping groceries untuk topup barang asrama aku wajib singgah beli milk tea 😂 & aku order benda sama je! either hazelnut milk tea or dirty milk tea LARGE. aku tak pernah lagi order size small sebab orang tamak memang macam ni lmao. & hazelnut milk tea dia ya allah sedap gilaaaaaaaaaaaaaaaaaa



THIS!!! (abaikan ais kacang tu sebab tak sedap langsung ugh)
i cannot tahan nafsu kalau ternampak menu tomyam. Tomyam ni tak pernah mengecewakan guys! Isi ayam dalam tu pun umphhhh! HAHAHA ok aku tak tahu macam mana nak explain lagi tapi yang penting memang sedap. So siapa-siapa yang nak datang kuching sarawak tu boleh lah roger aku tanya tempat makan mana yang sedap kat sini lol



(credit to yani for this photo 👏😑)

masa ni memang teringin sangat nak makan churros although masa tu dah kenyang rasa nak muntah balik makanan dalam perut tapi aku gagahkan juga diri untuk makan ni hahaha



last month pergi sabah & masa tu teringin sangat nak kunyah something then ternampak orang ramai beratur beli aiskrim ni so why not try beli je. AND IT WAS SO GOOD!! tambah topping oreo lagi lah ughhhhh nak lagiiiiiiiiiii



yang ni aku dah review kat post tease by jases tea room | kuching hehe






again, my favorite cafe  ni 💛 masa ni result kitorang akan keluar dalam pukul 12 tengah hari tau. So kitorang gerak ke cafe ni dalam pukul 11 pagi. Aku memang tak tenang dah masa ni sebab takut nak tengok result 😭 rasa takut dia tu lain macam ok hahaha. lepas habis makan tu kitorang stay kejap kat cafe tu try check result tapi obviously tak dapat sebab ramai sangat yang check dalam satu masa so memang hang lah website tu kan. 

dah try dalam 10 kali gak masih jugak tak dapat so kitorang pun chau je lah pergi shopping mall. Dah sampai kat shopping mall pun masih takleh check jugak! Geram betul aku masa tu.

sambil jalan-jalan tu tiba-tiba kawan aku terjerit sambil tengok phone. dari expresi muka dia aku dah agak dia dapat result yang bagus so lagilahhhhhhhh aku nervous. Aku try check sekali lagi tapi masih tak boleh 💆💆 then tiba-tiba je website tu dah ok & guess what? kitorang berdua terjerit macam orang gila dalam shopping mall tu HAHAHA semua orang pandang tahu takkkkk omg malu gila but i dont care sebab alhamdulilah dekan & happy sangat-sangat tengok result! Tak sia-sia aku tak tidur buat assignment & asyik nangis sebab benda yang dibelajar tak masuk dalam otak lmao. Lepas  berbalas whatsapp dengan family & kawan2, kitorang bergerak pergi karaoke pulak HAHAHA. 




ok macam panjang pulak post ni. byeeeee






Skin Care Giveaway by Airah Syahirah

| on
12:12
assalamualaikum




Macam biasa klik banner kalau korang nak join guyss hehe


good luck everyone!

Coreana Lab Ample : N Vcshot Ampoule | Review

| on
16:41
Assalamualaikum


post ni dah lama sangat tertangguh guys hahaha. you can read my previous post about my new skincare routine here 👉 new-skincare-routine-march-2019-review


aku tak berapa kenal sangat dengan jenama Coreana ni. Tahu pasal produk ni pun dari sorang youtuber dari korea.  sebelum ni guna vitamin c dari klairs. Klairs pun bagus gak, ingatkan nak repurchase je tapi aku nak try produk yang lain dulu, mana tahu ada yang lebih bagus lagi kan.



for me lah kan, botol vitamin c sebaiknya guna color gelap macam ni instead of guna botol kaca yang clear tu. Sebab takut terdedah dengan panas. sebelum ni diorang guna botol kaca yang clear tapi sekarang dah tukar dah. good job! 



product ni ada keluarkan 4 jenis ampoule which termasuk 

 💦  Hyaluron shot (moisture)
💦 Ceramide shot (high moisture)
💦 Peptide shot (anti-wrinkle)
💦 VC shot (whitening)

yang aku review sekarang ni ialah for whitening.


the ingredients 💬 (credit to her)

Water, Glycerin, Butylene Glycol, Propanediol, Dipropylene Glycol, Cyclopentasilxane, Niacinamide, Pentaerythrityl Tetraethylhexanoate, Arbutin, Behenyl Alcohol, Macadamia Ternifolia Seed Oil, Ascorbyl Tetraisopalmitate, Hippophae Rhamnoides (Seaberry) Fruit Extract, Aureobasidium Pullulans Ferment, Cyclohexasiloxane, Acrylates/Beheneth-25 Methacrylate Copolymer, Petrolatum, Sodium Laureth Sulfate, Potassium Sorbate, Xanthan Gum, Palmitoyl Oligopeptide, Caprylyl Glycol, Lactic Acid, Phenylpropanol, Glyceryl Caprylate, Polyvinyl Alcohol, Glycolic Acid, Phenoxyethanol, Fragrance, Potassium Hydroxide, Sodium Benzoate, Ethylhexylglycerin, Disodium EDTA


💭 The VC Shot Ampoule is designed to apply a derma-shot of hyaluronic acid, ceramide and xylitol complex to provide a whitening function and moisture circulation in the skin.


first of all, bau vitamin C ni wangi (macam bau citrus) & aku suka bau tu! lepas apply kat muka alhamdulilah takde rasa irritate kat kulit. & lepas guna tu macam ada glowing sikit kat muka hehe

but honestly, lepas sebulan lebih guna ni aku ada nampak perubahan sikit kat muka aku. kulit aku ni nak kata hitam sangat tak ah. sedang2 je haha . and oh vitamin c ni buat muka moisture jugak. yang ni aku dapat guarantee! bangun pagi je kau akan rasa muka kau lembap macam plump2 sikit kat area pipi tu (idk how to explain this lol)





setakat ni aku tak jumpa lagi cons untuk produk ni sebab bagi aku semuanya ok je & nampak perubahan gak kat muka. 





aku beli vitamin c ni kat shopee guys. Althea & Hermo tak jual pun lagi produk jenama ni. I bought it for RM60 (30 ml), tahan lama gak dalam sebulan lebih.



ok tu je haha aku tak reti sangat nak buat review ni sorry >.< 


What Kind of Sympathy Flowers Do You Give? – Little Flower Hut

| on
11:14
Assalamualaikum


Losing a loved one is such a sad and painful time for anyone. If someone you know has a loved one who just passed away, sending sympathy flowers is a thoughtful gesture to convey your condolences and sympathy. The Flower shop of the sympathy flowers will make the grief and pain a little bit bearable, knowing that you care. 

All floral designs and bouquets are created by the professional Florist. If you want to show concern and express sympathy to a friend, relative, or loved who is grieving for the loss of a family member, here is a selection of sympathy flowers that you can give :


Roses
Roses, particularly white Roses and pastel-colored ones are the kind of flowers to give for sympathy. If you want to send one to the bereaved family members, this flower will make your gift and your expression of sympathy more formal. A special florist delivery of a bouquet of Roses can be sent to the recipient’s home or office. 

Chrysanthemums 
Chrysanthemums can stand alone for a beautiful hand bouquet, even for a floral arrangement intended for sympathy flowers. Little Flower Hut also uses this flower to mix with other flowers like Lilies, Daisies, and Roses for a meaningful and thoughtful sympathy bouquet. This flower is symbolic of grief, sadness, and death but offers comfort to the recipient.



Carnations 
The dense blooms of Carnations and the shades and colors available make this flower a nice option for sympathy bouquet. This flower can also be paired with other kinds of flowers to create a unique sympathy flower arrangement and an expressive bouquet that offers comfort and peace to a grieving person. White Carnations are meant to symbolize pure love and innocence.

Gladiolas
Another kind of sympathy flower is Gladiolas, which is meant a sincerity and integrity. This flower is often used for beautiful arrangements to convey messages of sympathy and condolences because of its unique shape and variety of colors available. Resembling the flowers of Lily, this flower can be found in the flower shop almost all year round. 

Lilies
The kind of flower often associated with sympathy and funerals flower is the flower of Lily. It has been believed that the Lily flower represents life and resurrection. For the sad time of grieving, it will be comforting to see and receive a sympathy bouquet of Peace Lily, which means purity and innocence or Stargazer Lily, which means sympathy. 

Orchids
Orchids are a staple flower when it comes to sympathy and funeral flower arrangements. The flower shop has a wide range of Orchids available in different colors, shapes, and form, giving you a variety of choices for the expression of sympathy and condolences. The flowers of Orchids, no matter what species you prefer, are always meant long lasting love and devotion, just like the love of the family to the deceased person.


Knowing what kind of sympathy flowers to give and send as Flower Delivery makes it easier to pick the right flowers to express your sentiment.






Recycle Your Empty Plastic Beauty Products & Dapat FREE Sample!

| on
11:34
Assalamualaikum


Semalam kawan aku ada bagitau pasal L'occitane recycling programme ni & nak share gak dalam blog mana tahu ramai yang tak tahu lagi kan? Ke semua dah tahu pasal ni? Hehe


Well, kalau aku tahu pasal programme ni memang taklah aku buang segala plastic products yang aku ada selama ni fuhhh menyesal gak sebab baru tahu sebab baru minggu lepas tau aku buang semua tu hahaha




Botol apa je yang diorang terima?


they accept any beauty brands guys!! Woww sebab at first ingatkan diorang terima brands diorang je haha but no!



ACCEPTED PACKAGING INCLUDES :

💬 Beauty packaging such as lip balm tubes, makeup remover bottles and pumps, fragrances bottles and pumps, and deodorant sticks

💬 Skin care packaging such as face care packaging, refill pouches, and dispensers and tubes for shower gels, facial cleansers and body lotions

💬 Hair care packaging such as pumps and caps from shampoo and conditioner bottles, hair care dispensers and containers, hair product trigger heads, and refill pouches.


Apa yang korang dapat?
What is the reward system for this recycling program?

For every empty, full sized beauty product, they will reward you with 1 “stamp”. After every 6 stamps, they will reward you with a travel size L’Occitane product.


seeee? menarik ni. dah recycle barang pastu boleh dapat benda free lagi! 




BUT, please make sure yang botol-botol tu dah dicuci & kering. Yelah, takkan lah kita nak hantar botol yang belum dicuci bersih kan? Nak buat benda baik kan? So tak susah mana pun nak cuci botol tu. 


You can visit their site for more info guys 




Aku buat post ni pun saja nak spread benda berguna macam ni HAHAHA lmao ok i'm just kidding but you know what? Programme macam ni lah yang patut banyak dijalankan sekarang sebab as you guys can see our earth is sick. Banyak dah restoran/kedai yang tak bagi straw or guna plastik. Nak kata aku ni disiplin sangat dalam bab macam ni takdelah eh, but i will try my best jugak!



You can visit your nearest L'occitane's stores guys!



fuhh nasib baik kat sarawak ni ada satu store kat The Spring Mall. 


so tunggu apalagi? hah dah boleh lah check botol kosong dalam almari or bilik mandi korang! Hehe




👀👀

Tease By Jase's Tea Room, Kuching

| on
15:09
Assalamualaikum


yey! another review pasal cafeeee. i love cafeeeee! Kalau boleh satu hari nanti nak bukak either a cafe or bakery sendiri, inshaallah. Doakan pleasee 💛 pastu, nanti nak bukak klinik sendiri sebelah cafe/bakery tu hahaha. I really want to own a cafe/bakery, tapi setakat ni aku lebih nak fokus dengan career aku sebagai psychologist dulu. Hmmm kalau boleh nak dapat gelaran Dr jugak, inshaallah. 

ok panjang sangat intro 💁


sooooooo, 


i'm really glad aku ada kawan yang nak teman pergi lepak kat cafe ni (shout out to Daleela HAHAHA lmao), so lepas rancang punya rancang, kitorang nak pergi ke cafe ni je. Sebab baca reviews kat google semua kata sedap & berbaloi! Fyi, masih ada banyakkkkkk lagi cafe yang aku tak jejak kat Kuching ni. Sebab aku jenis yang suka tengok interior design cafe & of course sebab nak try coffee jugak! mana tahu dapat jugak ilmu or idea sikit2 untuk bukak cafe sendiri nanti (imaginasi je buat masa sekarang lol).



at first, kitorang ingatkan cafe ni tutup sebab nampak macam gelap semacam je dari luar. Rupanya diorang guna tinted windows. Selalunya ramai je orang hari ahad tapi entah kenapa takde sorang pun dalam cafe tu hahaha but bagus jugak sebab aku ada peluang nak ambil gambar sekitar cafe tu lol



ni antara menu dekat cafe tu. For me lah, harga makanan ni standard jugak kot sebab obviously kat cafe harga lebih mahal sikit. Aku tak berapa kisah sangat pasal harga tu tapi janji berbaloi je lah dengan rasa makanan dia. Kalau mahal tapi tak sedap tu dah kira membazir sangat tu haha







aku order asian grilled chicken salad, ice blended green tea mocha & basque burnt cheesecake. Kawan aku pulak order ice blended caramel & chicken chop.


aku paling tak suka kalau meja tu warna hitam hahaha sebab kalau nak ambil gambar nampak macam tak berapa sesuai & tak cantik sangat lmao.



bagi aku air ni not bad lah. sebab aku pernah rasa ice blended mocha yang lebih sedap lagi dari yang ni hahaha 

harga satu dalam RM14.50. Idk tho, bagi aku yang ni tak berbaloi sikit haha



grilled salad ni sedapppppppppppppppp! salad dressing dia sedap gila! grilled chicken tu pun sedap pastu tambah lagi dengan rasa kuaci tu lagilahhhhhh sedap! hahaha ok enough with the 'sedap' word tho. Harga RM16 & it was worth it! sebelum ni aku ada gak order salad, tapi selalunya aku tak dapat nak habiskan sebab sayur je yang banyak, ayam dia sikit gila ughhh rasa macam jadi kambing pulak tiba2 kena makan sayur banyak sangat HAHA



 basque burnt cheesecake (RM13.50)

bagi aku kek ni mahal sangat hahaha sebab slice kecik je. Selalunya range harga kek yang aku jumpa kat cafe dalam RM10-12 je plus slice besar. But, the cake was so good! kalau letak oreo kat atas lagilahhhhhhhhhhhhh sedap! idk tho kalau pergi cafe je mesti order either cheese cake oreo or mango crepe or any cake yang ada oreo 😋😋 


yang chicken chop tu pulak kawan aku kata sedap jugak! 





kalau bawak laptop duduk sini berjam jam pun best gak ni. hahaha acah2 tengah buat assignment lol


definitely gonna visit here again soon! sebab nak try makanan yang lain pulak hehe




Lipsticks (Moart,3CE ...) | Review

| on
15:14
Assalamualaikum 



before that,

have you ever heard about Shopback? Basically Shopback is an app yang akan bagi korang cashback setiap kali korang berbelanja online! As for now, aku dah berjaya kumpul RM125+ guys! Want to know more? You can read my previous post here 👉 Shopback | Review


_________________________________________________________


ok back to the topic. But, this is not a sponsored post guys. Don't worry. Ni reveiw jujur daripada aku HAHA lmao


Dalam dunia makeup ni, aku tahu guna lipstick je 😂😂 idk anything about concealer, foundation apa ntah lagi. & i don't even want to know about it hahaha. cukup lah aku reti guna lipstick je.

aku ni kadang2 cerewet sikit kalau nak beli lipstick, kalau boleh aku memang akan beli matte lipstick je. I don't really like lip tint or glossy lipstick. Maybe sebab tak sesuai untuk aku kot. Bagi aku, matte lipstick lagi best, although ramai yang kata matte lipstick ni buat bibir kering, but if you know the trick, then aku rasa no problem je guna lipstick yang jenis matte ni.



(Warning : gambar yang aku ambil ni semua tak cantik 😭😭 so i'm so sorry about that)


kalau korang perasan, lipstick aku ni most of it color merah guysss HAHAHA lol. I don't really like color lipstick macam pink or peach sebab bagi aku macam tak sesuai dengan tona kulit aku 😭😭 jealous tengok orang lain ngam je guna color lipstick yang macam tu. Aku confident guna color merah ni je lah. Pergi kelas pun pakai color merah guys 💁 HAHAHAHA





THIS IS MY FAVORITE SO FARRRR! Aku beli ni time Hermo buat sales minggu lepas. Kalau tak, jangan harap lah aku nak beli. 

Original Price : RM60+
Promo Price : RM29+

Seeeee? gosh, nasib baik aku nampak benda ni masa tengah cuci mata kat hermo. & don't worry, diorang jual murah bukan sebab expired date dah nak dekat, tapi sebab diorang memang tengah buat promo masa tu. Expired date tahun 2021. 



ada banyak choices guys! you can click the image above for more info. Unfortunately, harga lipstick ni dah kembali ke harga normal hehe




kalau tak silap dari tahun lepas lagi aku teringin gilaaaaaaa nak beli lipstick 3CE! Tapi bila tengok harga boleh buat pengsan gak ni. alkisahnya someone yang aku kenal beli yang 3ce mood recipe lip color mini kit, but then dia tak suka dengan beberapa color yang ada dalam collection tu so aku pun suruh dia jual je satu kat aku. Obviously dengan harga yang murah HAHA & finally! 

actually rata2 reviews pasal lipstick ni tak berapa bagus sangat, banyak yang kata lipstick ni kering sangat2 & yes aku pun setuju gak. Fuhh nasib baik tak terbeli lagi yang besar punya tu. Tapi kalau boleh nak try gak beli set yang satu tu lagi, sebab packaging dia cantik gilaaaa. But honestly, tak adalah teruk mana lipstick ni. Ok ja bagi aku.



yg ni rasanya ramai je yang kenal kan? ni pun beli kat hermo gak. Promo price dalam RM18+ kalau tak silap. i seriously fall in love with this color! oh ya, yang ni pun matte gak (semua lipstick dalam post ni matte hehe)



(this photo is so freaking ugly)

yang ni pulak aku beli time zalora buat sales hahaha bijak jugak eh aku ni? LOL 
range harga kalau tak silap dalam RM18+ jugak ni. Color lipstick ni macam color kulit tu hah. Hmmmm apa eh nama color tu, lupa pulak 😪 hahhhh nude (?) ughhh i don't know hahaha nvm






lastly, yang ni je lain. At first, aku was2 gak either nak beli ke tak sebab takut tak guna je nanti. And yes, sampai sekarang aku tak guna lagi benda ni hahaha sebab terang sangat! Warna merah dia tu macam warna darah real tahu tak? Can you even imagine it? and one more thing, aku terpaksa buang (?) lipstick ni dari bibir sebanyak dua kali guys. Even dah guna lip remover tu pun masih susah gak nak tanggal sepenuhnya.

aku sebenarnya tak berapa reti sangat nak guna lip tint. Dah try tips yang berlambak dalam youtube tu pun macam takde guna je 😑 but, harap2 aku guna jugak lah lip tint ni one day HAHA kalau tak, aku bagi kat orang lain je. 



(the color might be slightly different due to the lighting)



you can read my previous review about (Fame Matte Lip Cream).

so, ada siapa2 yang nak share jenama lipstick favorite korang tak? mana tahu aku pun nak beli jugak hehe




till next time guys!