11 Mar 2017

Stamp Collecting

Assalamualaikum❤


actually tak ada mood nak update blog ni tapi tadi lepas tengok page view blog omg i cannot,terpaksa lah update jugak plus nak blogwalking. 


Dulu-dulu lagi my mom suka collect stamp,selalunya kawan dia yang kerja kat japan simpan & bagi stamp ni kat my mom thats why kebanyakan stamp ni daripada japan. 



aku terjumpa dua kotak penuh dengan stamp dalam almari bilik. Oleh kerana aku terlampau rajin so aku pun plan nak tolong remove kan the stamp from the paper. Seingat aku dah lama gila kot stamp ni tersimpan dalam almari bilik,my mom tak ada masa nak handle semua ni so let me do it since mood aku tengah rajin.


oh ya,nak remove stamp ni dari kertas kacang je. Guna air panas je ok


How do you get stamps off paper?

1. Cut stamps off the corner of the envelope with some scissors.

2. Place the cut corner in bowl of warm water and wait 10+ minutes (kalau tak suka tunggu lama2,guna air panas je terus takyah campur air sejuk,lebih cepat sikit)

3. Most of the stamps will float off, so put them on the blotter of paper towels face down.


kalau tak faham jugak nah tengok video ni remove postage stamp from envelope in 10 seconds.



dalam 4 hari jugaklah aku siapkan benda ni haha dalam gambar nampak sikit je tapi sebenarnya banyak ok, ni belum termasuk stamp yang tertinggal kat pejabat my mom lagi ni


kalau tak silap aku masa aku darjah 5 kot kitorang pergi beli stamp album & susun stamp ni bersama2. tapi ntah mana ntah aku letak album tu zuppp hilang macam tu je T_T 


kitorang belum beli album lagi,haritu pergi cari kat bookstore tapi tak ada,cari online tak ada yang cantik pulak perghh last2 nanti terbiar macam tu je lah


baru perasan ada satu stamp yang terbalik damn it



buat masa ni tak ada album so tak dapat lah aku nak tunjukkan hahaha nanti2 lah inshaallah.

banyak stamp yang cute2 aku jumpa,kalau dapat stamp dari negara lain lagilah best,kan? ada sesiapa kat sini collect stamp tak? 

kitorang collect stamp pun sebab suka2 je hahaha  



21 comments:

  1. wuu, kakak saya dulu pun ada kumpul setem. hobi ni memang famous dulu. tapi, sekarang sudah pudar. orang kumpul gadget je sekarang ni. haha. memang rare lah kalau jumpa orang yang suka kumpul setem sekarang ni. best je tengok setem byk2 macam tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha ikr,zaman kumpul gadget skrg ni . kumpul stem ni pun sbb suka2 je xD

      Delete
  2. Wow banyaknya stamp! Before this Leo pun collect stamp tapi dah tinggalkan sebab tak banyak dapat surat XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan? hehe ohhh lpas ni kalau dapat surat kumpul lagi xD

      Delete
  3. Dulu CCL pengumpul setem ... tambah-tambah bila tiap2 bulan menang GA ... lagi betambah koleksi

    ReplyDelete
  4. Saya dulu masa kecik ada jugak waktu suka kumpul stamp. Tapi, stamp dalam malaysia jerlaa mampunya. Stamp tu tampal dekat buku je, tak beli album pun. Skarang dah taktau kat mana buku tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah kita >,< ssh payah kumpul dulu tapi skrg dah tak tahu mana hilang buku stamp tu haha

      Delete
  5. Stamp tu value dia boleh tahan tau, simpan baik-baik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'ah,harap2 lah dapat tahan lama,hehe

      Delete
  6. anyway time saya kecik kumpul setem juga...ada album kt rumah ahhahaaha

    ReplyDelete
  7. wahhh bestnyaa. kmk suka nangga jenis2 setem nak lain2 especially dari negara lain. :D rasa nak kumpul setem tapi yalatek bukannya ada orang dgn berbalas surat. XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kak? kmk teringin gak maok setem dari ngara lain,msti kck ala2 vintage gia haha

      berbalas jak surat dgn kmk kak haha :P

      Delete
    2. boleh jak berbalas surat ngan negara lain, mun rajin la. :D

      alaaa, kmk mok jak berbalas surat, tapi pejabat pos jauh. mun dekat hari2 pun boleh T^T

      Delete
    3. haha aok eh ngenang pejabat pos ya jauh ya susah sikit. mok drive agik peg sinun ya malas nak kak oh hahaha >,<

      Delete
  8. wahh syoknya tgk banyak setem tu

    ReplyDelete
  9. saya pun banyak koleksi setem. ingat nak jual tapi tak tahu cara T^T

    ReplyDelete
    Replies
    1. pernah gak terfkir nak jual tapi sy pun tak tahu macam mana nak jual haha T_T

      Delete
  10. dulu suka jugak kumpul setem ni lama-lama malas pulak hahaha

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...