New Skincare Routine 2018

| on
14:56
Assalamualaikum


dah masuk tahun baru so semua benda pun kenalah baru hahaha lol
actually aku dah lama nak tukar skincare products aku ni. and fyi tahun lepas aku dah 3 kali tukar skincare products. Nasib baik kulit aku jenis yang tak sensitif so i have no problem at all 👌


tapi kali ni aku decide nak guna korean punya product lagi,mazni & kak bv pun selalu review pasal barang yang diorang beli kat althea so aku pun pergilah cari & baca semua review yang aku dapat. youtuber Krist Soup pun ada upload video pasal benda ni so lebih senang lah kerja aku nak cari product baru hehe. Lagipun aku tak nak beli yang mahal sangat,pokai tak makan sebulan nanti ni hahaha 


aku dah siap list & kira bajet so aku pun bukak lah website althea & hermo. Althea ni kadang2 banyak barang yang out of stock jugak.

aku tak pernah lagi beli barang kat althea,plan nak beli kat situ je tapi barang dari althea ni lambat sampai kan? lagi2 aku ni dari sarawak,nak dekat seminggu jugak kan? so aku cancel plan tu haha sebab aku tak sanggup nak tunggu lama lagipun aku dah nak masuk asrama so aku beli dari hermo je,dalam masa 3 hari barang dah sampai dah.



kali ni aku nak beli cleanser,toner,moisturizer & serum je. Sunblock aku guna Biore UV Aqua Rich (watery essence) je,boleh beli kat watson terus.



kecewa jugak aku masa dapat barang ni sebab kotak dia tak cantik macam yang sebelum ni. why hermo whyyyy?




toner & cleanser ni aku tak beli online sebab TER-jumpa masa jalan2 kat shopping mall. fyi dekat sini tak ada kedai innisfree,please lah aku nak jugak kedai ni ada kat sarawak.

Innisfree Green Tea Cleansing Foam - RM34 (kat althea RM20+ je wth)

Innisfree Green Tea Balancing Skin - RM28

so far aku guna dua benda ni alhamdulilah tak ada apa2 masalah. toner tu je lah yang aku tak berapa nak suka sangat,sebab selalunya kalau aku sapu toner je mesti muka rasa macam segar gila tapi ntah kenapa aku tak rasa segar sangat lepas guna toner ni hahaha 



 

I LOVE THE SMELL OF THIS! youtuber krist soup kata moisturizer ni bagus so aku pun terpengaruh sekali. Serious bau dia wangi gila! Macam bau perfume.

Nature Republic Super Aqua Max (Combination Watery Cream) - RM35 (kat althea RM45)

aku baca review banyak kata benda ni buat muka berminyak,tapi bagi aku taklah berminyak sangat okay je aku pakai. 



serum ni aku baca kat blog kak bv (thank you kak) 😅 aku tengok ramai je yang guna serum ni.

It's Skin Power 10 Formula (#VC Effector) - RM31.70

A vitamin E serum that nourishes and moisturizes skin to give a luxuriously soft & smooth complexion.

boleh pergi ke blog kak Bv kalau nak tahu lebih lanjut pasal serum ni

  
 

powder pact ni aku baca dekat blog mazni hahaha (thank you mazni). ingatkan benda ni besar sikit tapi rupanya kecik je haha

Innisfree No Sebum Mineral Pact - RM37.26 

muka aku ni boleh dikategorikan sebagai berminyak jugak lah,so sebelum pergi kelas aku akan sapu benda ni dulu so that muka nampak 'licin' sikit hahaha 

aku jenis yang berhati-hati kalau nak beli powder,sebab dulu aku tak ingat lah jenama apa tapi powder tu buat muka aku berjerawat gila,setiap hari ada je jerawat kecik yang tumbuh. tapi alhamdulilah powder ni sesuai dengan kulit aku. 

✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂

sebelum ni,aku akan guna semua produk kat atas ni dua kali dalam sehari (siang & malam),but then aku perasan yang banyak jerawat kecik2 mula tumbuh kat bahagian dahi & pipi. Mula2 tu aku risau jugak,mana tahu salah satu produk tu tak sesuai dengan muka aku. Lepas tu aku tukar steps routine aku macam ni  👇


Siang 🌞

✔ Cleansing Foam, Toner, Serum, Moisturizer, Sunblock


Malam 🌙

✔ Cleansing Foam, Toner, Moisturizer



lepas tu,jerawat kecik2 tu tak muncul dah. maybe ada yang guna serum pada waktu malam tapi ntah aku rasa macam lebih selesa guna time waktu siang. Overall semua produk yang aku mention kat atas ni semua nya best! Especially moisturizer tu lah.  Tapi ikut kulit masing2 jugak. Kalau kulit yang jenis sensitif tu maybe ada yang tak sesuai kot.


25 comments on "New Skincare Routine 2018"
  1. Thanks for sharing...silky girl pun ada powder mcm innisfree tu..kualiti lebih kurang jg.. kakak dah try dua2.. mmg best

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'ah kawan sy pun ramai yg kata silky girl tu okay. hehe

      Delete
  2. nice sharing. may it works to your skin :)

    ReplyDelete
  3. wah!!! cantiknya blog baru!!!! =D

    Kamek kinek guna product dak etudehouse. anang glowing lah lepas pake mok dekat sebulan. mula2 try jak, tapi menjadi...apa lagik, laju jak pergi hermo n beli semua.

    plus, kbeauty nya lagi sesuai dengan kulit kita..

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee thank you kakkkk :D

      best kah etude house kak? maok lah juak coba klak lpas produk tok dah habis dipakei haha nak? sidak mpun produk ya nang sesuai dgn kita bah. polah review klak kak ktk pakei produk apa. hehe

      Delete
  4. innisfree paling best sekali! lagi2 no sebum powder tu. Bila nak pergi kelas petang, no sebum powder tu paling membantu nak kurangkn minyak kat muka

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan?! no sebum powder tu mmg berguna gila bagi muka kita yg jnis berminyak sikit ni haha

      Delete
  5. thanks for the mention. heheheh :D
    teringin mok make nature republic super aqua yaaa. lamak dah dalam wishlist, nang banyak review best2 :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe no problem kak :)

      best ya kak,wangi nya yarabi haha kmk slalu cium bau nya dlok sblum ngkah kat muka hahaha lol

      Delete
  6. penang pun tak dak innisfree T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan? kalau ada kan best lagi shopping >.<

      Delete
  7. ain datang terjah blog sini.-farahain zfa-

    ReplyDelete
  8. ouuuu finally ada geng innisfree! saya pakai green tea foam tu dgn powder dia. memang best kann.

    oh toner tu tk okay ke? sbb belum pernah try lagi pakai toner innisfree

    ReplyDelete
    Replies
    1. high five! hehe. yess green tea foam tu wangi & powder tu mmg best gilaa
      toner tu boleh lah tapi lpas ni rasanya tak nak lagi guna toner tu haha

      Delete
  9. wahhh mmg best produk innisfree ni sy pakai volcano mask tu je :D
    follow sini #1743

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes produk innisfree mmg best hehe. thank you for the follow!

      Delete
  10. i love ur picturesss. how did u edit that?

    hi. jmput la join n meriahkan segmen GA kt sini

    http://www.raydahalhabsyi.com/2018/02/wonderful-march-giveaway-by-raydah.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. i edit guna snapseed je hehe thank you btw :)

      Delete
  11. Nice sharing sis, sekarang nie produk Althea memang tengah top skrg.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yupp memang althea tgh hot skrg hehe

      Delete
  12. Moisturiser kita sama! Tapi kak Nad punya warna biru heheh.

    ReplyDelete
  13. Teringin jugak nak guna innisfree tapi takut tak sesuai hahaha

    ReplyDelete