SKY Castle | Korean Drama

| on
10:45
Assalamualaikum


banyak nya korean drama yang baru keluar sekarang fuhh. Tak dapat nak catch up dengan semua drama2 baru ni. Tapi sekarang tengah cuti semester so aku dah start tengok beberapa drama. Honestly, banyak drama yang aku terpaksa drop macam your honor, lovely horribly, life, devilish joy etc. Taktau bila nak sambung tengok lagi.


Sekarang ni tengah layan drama the beauty inside, room no 9 & sky castle ni je lah dulu. & siapa2 yang tengah free sekarang ni, i really really recommend tengok drama SKY Castle! Rating drama ni tinggi gilaaa kat korea. Aku terkejut tengok rating drama ni sampai 20+ sebab drama ni ditayangkan kat JTBC. Kalau SBS,KBS or MBC aku tak heran sangat lah. JTBC ni baru lagi kot.


Pelakon, ost, plot semua perfect! Pelakon2 dalam drama ni memang tip top.


Image result for sky castle korean drama

"SKY Castle" follows the lives of 4 women living in luxurious SKY Castle neighborhood. They try make their husbands more successful and raise their children like prince and princesses.


SKY Castle ni macam perumahan untuk orang-orang elite & yang ada jawatan tinggi. Kebanyakkan yang tinggal kat sky castle ni terdiri daripada doctor, lawyer etc. Parents dalam drama ni sangat strict dalam pelajaran anak2 diorang. Diorang nak anak diorang berjaya & dapat masuk kat SNU medical school, salah satu top university kat Korea. So nanti korang boleh tengok pelbagai cara yang diorang buat untuk pastikan anak diorang dapat masuk & berjaya.


Image result for sky castle korean drama


first episode tu lebih fokus kepada keluarga Young-Jae (gambar atas). Diorang buat party untuk keluarga Young Jae sebab dia berjaya masuk SNU. Lepas party tu mula lah parents keluarga yang lain especially the moms nak mintak tips untuk masuk SNU dari mak Young-Jae. & then tiba2 kat last scene episode 1 or 2, mak Young-Jae ni bunuh diri guna senapang. Hah masa tu lah satu persatu rahsia terbongkar.


Lepas kes bunuh diri tu, keluarga Young Jae ni berpindah dari SKY Castle. Pastu masuk lah satu family yang baru lagi iaitu family Woo Joo.


okay sebelum tu aku nak explain sikit pasal family yang ada kat SKY Castle ni.



Yang ni family Woo Joo (nama budak laki tu haha) Family Woo Joo ni tak strict sangat macam family yang lain. Diorang jenis yang tidak pandang kepada harta or grade etc. They are more down to earth lah macam tu. Bapa dia doctor, mak tiri dia ni pula seorang penulis buku kanak-kanak. Tapi lepas dia tahu pasal kes mak Young-Jae tu dia mula nak siasat apa sebenarnya penyebab mak Young Jae tu bunuh diri.



yang ni pulak family Yeh Suh (budak pompuan yang pakai dress putih). Mak dia macam watak utama jugak dalam drama ni. Tapi mak dia jenis yang pentingkan family dia sendiri je. Dia tak kisah pasal orang lain,janji anak dia Yeh Suh tu dapat masuk SNU. Yeh Suh ni pulak jenis yang memang tak perlu dipaksa untuk belajar sebab dia pun nak sangat masuk SNU so memang setiap masa lah tengok dia ni asyik belajar je. Dia selalu score full marks dalam exams tapi perangai dia macam nak mintak penampar je HAHAHAHA dia jenis yang ikut kepala dia je. Mak dia pun ikut je lah apa yang dia nak. Family ni paling banyak masalah. Dari bapak dia sampai lah ke mak dia semua bermasalah. 

Aku taknak explain banyak sangat sebab nanti terbagi spoiler pulak. Mak Yeh Suh ni ada hired tutor untuk Yeh Suh. Hah tutor dia ni pun misteri gak. Hampir semua pelajar yang dia ajar either bunuh diri or memberontak. Mak Young Jae pun hired tutor yang sama and the reason mak Young Jae ni bunuh diri pun ada kaitan dengan tutor ni. Yang ni korang kena tengok sendiri sebab susah nak explain HAHAHA plus ada banyak spoiler 



Family Soo Han ni tak banyak masalah sangat. Mak dia tu je lah yang asyik buat masalah hahaha. Family diorang ni lawak sikit especially scenes bapak dia tu. Pernah sekali mak dia ni marah Soo Han sampai dia lari dari rumah. Menangis je lah mak dia pergi cari. Oh ya, family ni je lah yang parents dia masih tidur sekatil HAHAHA parents yang lain semua tido guna katil berasingan. 



Family ni yang aku paling suka HAHAHAHA serious talk, aku lebih suka & terhibur tengok family ni. Mak dia cantik gilaaa. Bapak diorang je lah yang strict nak mampus, sebab dia memang paksa anak2 dia scores dalam exams. Setiap kali masuk je scenes bapak dia ni, aku mesti tergelak hahaha muka dia lawak gila kot. Mak diorang pulak jenis yang caring and tak paksa anak2 dia untuk belajar.

Anak pompuan (Se-Ri) dia ni yang ada masalah. Selama ni diorang dok banggakan Se-Ri ni pelajar Harvard University. Sekali tengok rupanya selama ni dia tipu parents dia. Scene mak dia menangis bila dengar Se Ri ni disaman oleh pihak Harvard tu perghhh memang heartbreaking gila. Aku sampai menangis lap2 pipi guna tisu HAHAHAHA 


Related image

ni hah tutor yang ajar Ye Suh & Young Jae. Aku rasa dia ni ada masalah mental. Maybe masa lalu dia tu kot yang buat dia macam ni. But seriously, I hate her character. 


Image result for sky castle korean drama

nama dia Kim Hye Na. Rival Ye Suh kat sekolah. actually ada lagi kaitan dia dengan Ye Suh tapi taknak bagi spoiler. Honestly, aku tak suka character dia dalam drama ni. Although dia sebenarnya boleh dikatakan sebagai mangsa or tak bersalah dalam drama ni. But seriously, kalau aku jadi dia kan aku takkan melibatkan diri dengan keluarga Ye Suh. Tapi pengakhiran watak dia sedih sangat2. If only dia tak masuk campur or tak perlu ambil tahu pasal family Ye Suh, maybe dia masih boleh survive dalam drama ni. But yeah, dah terlambat. 


Drama ni ada banyak pengajaran yang kita boleh ambil. aku rasa sedih gila tengok dari segi parenting orang korea ni. aku rasa benda2 dalam drama ni ada yang real ada yang tak. Kesian pulak aku tengok budak2 yang kena 24 hours hadap buku & belajar. I don't know if its true or not, tapi selama ni aku tengok drama korea, diorang punya sistem pendidikan or pembelajaran tu macam susah gila. Aku yang tengok drama tu pulak yang stress.


drama ni masih ada few episodes lagi. Diorang tambah 2 episodes kalau tak silap sebab drama ni dapat sambutan. Aku review gitu2 je eh sebab taktau ending drama ni macam mana hahaha


anyway, this drama is so freaking good. Sekali sekala tengok drama macam ni guys, sebab mungkin selama ni asyik tengok drama yang banyak romance so why not tukar sikit selera tu? hahaha lmao




15 comments on "SKY Castle | Korean Drama"
  1. Adoi.. complicated betul dramanya.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg complicated kakk hahaha mula2 tgk pun sy dah blur dah >.<

      Delete
  2. I read so many rave reviews about this drama. Teringin sangat nak tengok but I'm not in mood of watching Korean dramas. So, terpaksa hold dulu T^T

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikr! sy tengok drama ni pun sbb terjumpa byk sgt positive reviews for this drama. its okay hahaha take your time kakk, tggu mood tu dtg dulu haha :)

      Delete
  3. Assalamualaikum and Hi ! I drop here for a while. :) Btw, it is a nice korean drama. Thumbs up !

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumsalam & hai! thank youu sbb sudi singgah :)

      Delete
  4. I'm truly enjoying the design and layout of your website. It's
    a very easy on the eyes which makes it much more
    pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out
    a designer to create your theme? Excellent work!

    ReplyDelete
    Replies
    1. aww thank you so much! no i didn't hire any designer to create this theme but i bought it from etsy if i'm not mistaken tho.

      Delete
  5. Yeah I have to agree, lately ni banyak k-drama yang release and I didn't get the chance to watch them all. So I have to pick one yang senang nak catch up so currently tengah tengok Dear Judge and next probably would be The Memory of Alhambra or The Last Empress. I want to watch TLE but it was already half series on tv so I canceled it sebab tak faham hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikr kakk. & kebanyakkan drama yg tgh release skrg ni tak berapa nak best sgt. the last empress pun ramai yg kata best but skrg ni sy baru habiskan ep 1 je hahaha dah nak habis dah pun drama tu hahaha

      Delete
  6. dalam list nak tengok ni. tengah nak habiskan Encounter.
    hehehe.. kawan ada sorang da addict dengan citer ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. encounter best eh? sy tak tgk lagi sbb mcm tak cun pulak male & female leads diorang tu hahaha thats why smpai skrg tak tgk lagi >.< you should definitely watch this drama!

      Delete
    2. good post 😊 would you like to follow each other? if the answer is yes, please follow me on my blog & i'll follow you back. https://camdandusler.blogspot.com

      Delete
  7. Looks like an interesting one! Thank you for the recommendation! ◡‿◡✿

    Would you like to follow each other? Lemme know ♥

    Blog de la Licorne

    ReplyDelete
  8. Teringin jugak nak tengok drama ni tambah-tambah bila baca reviews ni.

    ReplyDelete